Maloljetnici hrle da otvore račune, ali ih vraćaju sa šaltera

Maloljetnici hrle da otvore račune, ali ih vraćaju sa šaltera

Banjolučki maloljetnici napravili su pometnju u jednoj banci kada su bez pratnje roditelja došli da otvore račun kako bi se mogli prijaviti za novčanu pomoć Ministarstva finansija Republike Srpske.

Juče je počela onlajn registracija za 100 KM, a u prijavi je neophodno navesti i broj računa u banci na koji će novac biti uplaćen. Mladi od 16 i 17 godina su požurili u banku da otvore transakcioni račun na svoje ime, a na šalteru su im rekli da to nije moguće.

“Isti dan sam otišao u banku da otvorim račun kako bih se mogao registrovati, ali su mi na šalteru rekli da to nije moguće jer sam maloljetan“, ispričao  je za portal mojabanjaluka.info jedan građanin.

Iz NLB banke su  dali uputstva na koji način građani od 16 i 17 godina mogu da otvore transakcioni račun.

“Za otvaranje računa na ime maloljetne osobe roditelj ili staratelj prilaže kopiju svoje lične karte i rodni list maloljetne osobe. Svi učenici i studenti, uz potvrdu i uvjerenje o redovnom školovanju ili kopiju indeksa imaju mogućnost otvaranja računa”, kazali su u NLB banci.

Postojale su i nedoumice da li novac može biti uplaćen na račun roditelja. Iz Ministarstva finansija Vlade Republike Srpske su pojasnili da račun mora biti na ime osobe koja se registruje za novčanu pomoć.

“Neophodno je da račun bude na ime podnosioca prijave. Dakle, ne može se novac uplatiti na račun roditelja“, istakli su.

Mojabanjaluka.info

CATEGORIES
Share This