Malešević: Pčelarima omogućiti odlazak do pčelinjaka i kupovinu šećera

Malešević: Pčelarima omogućiti odlazak do pčelinjaka i kupovinu šećera

Mjere zaštite od korona virusa koje su uvedene u Republici Srpskoj moraju da se poštuju, jer za cilj imaju zaštitu života i zdravlja svog stanovništva Republike Srpske, saglasni su pčelari gradiške regije.

Iako mali u odnosu na velike privredne ili neke druge subjekte, ipak apeluju na donosioce odluka da ne budu zaboravljeni. Ne traže nikakvu posebnu pomoć već određene ustupke kako bi uspjeli održati pčelarska društva.

„Pčelarima u Republici Srpskoj treba omogućiti odlazak do pčelinjaka bez obzira na godište pčelara i uvijek kada za to postoji potreba. Vremenski uslovi diktiraju kada i u koje doba treba posjećivati pčelinjak“, smatra jedan od vodećih pčelara u regiji Gradiška Dane Malešević.

Snijeg koji je pao, tvrdi dalje Malešević, uništio je ranu proljetnu pašu, a leglo se prilično razvilo, i da ne bi došlo do stradanja društava, zbog povećane potrošnje hrane, neophodno je pčelarima omogućiti kupovinu šećera.

„Kako bi izbjegli manipulacije dovoljno je samo potrebne količine šećera, za spravljanje šećernog sirupa za prihranu pčela i stimulisanje daljnjeg razvoja, uskladiti sa brojem pčelinjih zajednica“, kaže Malešević.

Ove mjere, dodaje Malešević, potrebno je uvesti što prije kako ne bismo ostali bez dijela pčelarskih društava, a time i bez blagodetnih čari njihovih proizvoda. Uzgred, više puta je potvrđeno kakvo pozitivno dejstvo, na imuni sistem čovjeka, imaju pčelinji proizvodi.

(insajder.in)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS