Krediti za mlade: Još jedno mrtvo slovo na papiru

Krediti za mlade: Još jedno mrtvo slovo na papiru

Najveći problem u Republici Srpskoj jeste loša pronatalitetna politika, kao i gubitak radne snage, kažu ekonomski stručnjaci. Smatraju da bi mjere koje su obećane, bile od velike pomoći, ali nisu jasno definisane, samo su prepisane i na tome je sve stalo.

Još 2019. godine Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, kao mjeru za pomoć mladima da ostanu u Republici Srpskoj, obećao je stimulativne kredite u iznosu od 30.000 maraka, a zatim i otpis dijela kredita po svakom novorođenom djetetu. Do septembra te godine, trebalo je da se izradi plan, međutim, i ovo je ostalo kao još jedno prazno i zaboravljeno obećanje.

Da bi ostali u Srpskoj, Dodik je mladima obećavao mnogo toga, između ostalog i da će mladim bračnim parovima dati kredit od 30.000 maraka, ali uz ove uslove.

 „Stimulisati da kad rodi se prvo zajedničko dijete, da se otpiše jedna trećina, ako rodi dvoje djece da se otpiše dvije trećine, a ako se rodi troje djece u toj porodici, da se otpiše u cjelosti kredit.“

Ovako je to izgledalo 2019. godine, kada je Dodik po običaju obećavao sve i svašta. Pored kredita, planirana je i stimulacija za izgradnju vrtića. Međutim ove mjere u Srpskoj nikada nisu zaživjele. Mladi kažu da bi oakva praksa znaćila mnogo.

Stručnjaci tvrde da bi taj model podrške porodici i danas bio odličan. Ovaj put prepisali smo dobre modele demografske politike od zemalja u okruženju, ali za razliku od njih, kod nas su, četiri godine kanije, ove mjere još uvijek ostale samo u najavi.

„Treba sagledati te mjere i prilagoditi ih našim uslovima i specifičnostima i onda ići ka tom setu mjera i još neke druge mjere. I da se razumijemo Mađarska za pronatalitetnu politiku izdvaja 4,8 posto BDP-a, ne znam ja da li mi možemo toliko ili ne, to nije na nama da ocijenimo, zato je vrlo bitno inače sve te dobre mjere i iskustva drugih zemalja, sagledati, primijeniti ukoliko je moguće u svojoj zemlji“, kaže demograf Stevo Pašalić.

Najveći problem u Republici Srpskoj jeste loša pronatalitetna politika, kao i gubitak radne snage, kažu ekonomski stručnjaci. Smatraju da bi mjere koje su obećane, bile od velike pomoći, ali nisu jasno definisane, samo su prepisane i na tome je sve stalo.

„Što pre krenemo tim putem, imaćemo veću šansu da sačuvamo i radnu snagu i stanovništvo Republike Srpske. Prema nekim procenama, koje nisu verifikovane, Republika Srpska nema ni milion stanovnika, a za milion stanovnika, ovako skupa administracija vodi samo daljem odlasku iz zemlje, i naravno kad moraju raditi oba roditelja, onda možete biti sigurni da tu nema šanse da se dobije dete, pogotovo ako ne možete kupiti nekretninu ili stan“, mišljenja je ekonomista Zoran Pavlović.

Još jedan model pronatalitetne politike bilo je obećanje besplatnih prenatalnih testova za sve trudnice u Srpskoj. Početkom jula ove godine trebalo je da se krene u realizaciju ovog modela, kako je rekla član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Međutim, ni ovo obećanje nije prešlo s riječi na djelo. Na pitanje kada će se krenuti u realizaciju besplatnih prenatalnih testova, kao i kredita za mlade, iz nadležnih institucija nismo dobili odgovor.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This