Kome treba ovakav Inspektorat RS: Ne smiju da kažu imena, ne znaju ni koliko kazni je plaćeno

Kome treba ovakav Inspektorat RS: Ne smiju da kažu imena, ne znaju ni koliko kazni je plaćeno

Trgovci, benzinske pumpe, mljekari, pekari i ostali poslovni subjekti lani su kažnjeni sa 3,58 miliona KM zbog formiranja cijena viših od dozvoljenih.

Međutim, izrečene kazne ne znači da je toliko i uplaćeno.

Odgovor na to pitanje smo zatražili od Inspektorata RS, ali oni to uopšte ne znaju. Ne znaju ni koliko kažnjenih je pokrenulo sudski postupak, odnosno koliko predmeta nije dobilo konačan epilog.

Inspektori jednostavno ne vode tu evidenciju, a podsjećamo da je godišnja inflacija hrane oko nevjerovatnih 24 odsto.

Osim toga, ne zna se ni kome su kazne izrečene, pa samim tim ni potrošači ne mogu da traže povrat nezakonito uzetog novca.

– Ovaj organ raspolaže podacima o broju izdatih prekršajnih naloga poslovnim subjektima i ukupnoj vrijednosti prekršajnih naloga koji su izdati. Vrijednost izrečenih novčanih kazni ne mora nužno biti i vrijednost uplaćenih kazni, a iz sljedećih razloga. Zakonom o prekršajima RS propisano je da ukoliko okrivljeni protiv kojeg je izdat prekršajni nalog prihvati odgovornost, u roku od osam dana može platiti polovinu novčane kazne.

Takođe, kažnjeni o izrečenim kaznama mogu tražiti i sudsko odlučivanje, koje može imati nekoliko različitih ishoda, od ublažavanja kazne, preko uslovne osude, do izricanja ukora. S obzirom na broj oblasti inspekcijskog nadzora (33) i broj kontrola u unutrašnjem prometu, koji na godišnjem nivou iznosi oko 27.000, tehnički nije moguće voditi statističke evidencije o ishodima sudskog postupka. Imajući u vidu da sudski postupci mogu biti riješeni na nekoliko različitih načina, tehnički nemamo mehanizme da izdvojimo statističke podatke o ishodima prekršajnih i sudskih postupaka po pojedinačnim djelatnostima, vrstama objekata i kalendarskim godinama – kažu u Inspektoratu RS.

Takođe, ne mogu da odgovore i na pitanje koliko je novca uplaćeno po izrečenim kaznama „jer se uplaćuje na račun budžeta, te ovaj organ ne raspolaže zbirnim podacima o iznosu uplaćenih kazni“.

(Srpskinfo)

CATEGORIES
Share This