Kome rastu plate, a ko sa strahom gleda u novčanik

Kome rastu plate, a ko sa strahom gleda u novčanik

Inflcija u BiH polako stagnira, međutim to ne utiče značajno na pad cijena životnih potrepština, pa građani i dalje sastavljaju kraj s krajem. U isto vrijeme, ministar finansija Zora Vidović hvali se rastom plata u javnom sekotru, a ekonomisti upozoravaju da će smanjenje inflatornog priliva izazvati probleme u budžetu.

Inflatorni pritisci pomalo popuštaju. Prema zvaničnim statističkim podacima u prvih pet mjeseci ove godine, inflacija u BiH iznosila je 10,2 odsto, što je manje u odnosu na prošlu godinu kada je izlazila na 14 odsto. Inflacija u blagom padu, a neke cijene na policama zaleđeno visoke.
Predsjednik Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da je danas primjetno da je gorivo na istoj cijeni duže vrijeme, te da je došlo do pada cijene brašna, ali ne i pekarskih proizvoda.

“Još uvijek imamo tihu inflaciju koja nije 100 % zaustavljena, ali je bolje nego kad je bilo krenulo naglo.”

Građani i dalje s oprezom gledaju u svoje novčanike.

Dok većina kalkuliše sa primanjima i izdacima, ministarka finansija Zora Vidović pohvalila se rastom plata u javnom sektoru.

“U junu prošle godine povećali smo plate za 10%, u avgustu smo svima linearno povećali za 100 KM, takav je bio taj sporazum. Treća stvar iz sporazuma je bila da se u januru 2023. godine povećaju plate za 5% za sve one koji imaju nižu platu od prosječne i mi smo to, naravno, ispoštovali. U januaru su povećane plate budžetskih korisnika za sve one koji su imali manju platu od prosječne”, navela je Vidovićeva za SRNU.

Javni sektor zapošljava više od 82.000 radnika, pa svako povećanje ide na teret građana i privrede, kaže ekonomista Milenko Stanić i ističe da su rast cijena i rast prosječnih plata u raskoraku.

“Izvjesno smanjenje inflacije koje je bilo očekivano pašće na teret privrednog rasta, na teret životnog standarda stanovništva i smanjenje izvornih prihoda budžeta.”

Inflatorni priliv u budžet koji smo imali cijelu prošlu godinu sada se smanjuje.

“Tako da u odnosu na onaj stav ministra finansija da je budžet u kondiciji, očigledno ne odgovara istini i realnosti, imamo i imaćemo do kraja godine sve veće probleme u budžetu. Kako taj infacioni prihod bude smanjivan, tako će nastajati i sve veći problemi u budžetu”, poručio je
Stanić.

“Iako statistički podaci govore da je inflacija u stagnaciji i da su povećane plate budžetskim korisnicima, to i dalje ne utiče na podizanje životnog standarda. Moramo više vjerovati svojim očima, nego stavovima zvanične statistike”, zaključio je Stanić.

(BN)

CATEGORIES
Share This