Koliko poslanici brinu o građanima bez osiguranja?

Koliko poslanici brinu o građanima bez osiguranja?

Na godišnjem sam odmoru, ovo je jedino vrijeme kada ne radim i zaista ne mogu da dajem izjave. Zovite me od ponedjeljka.

Ovo je komentar narodnog poslanika Aleksandra Subotića, koji je ujedno i predsjednik Odbora za zdravstvo Narodne skupštine Republike Srpske i specijalista opšte hirurgije u dobojskoj opštoj bolnici, a kojeg smo pozvali za izjavu u vezi aktuelnog problema sa zdravstvenim osiguranjem u Srpskoj.

Naime, mnogi radnici trenutno su bez zdravstvene zaštite zato što im nisu uplaćivani doprinosi, a apsurd je da su se u istom problemu našli čak i medicinari, jer su javne zdravstvene ustanove najveći poreski dužnici.

– Nemam ni ja, nažalost, zdravstveno. I ja trpim sve isto – kratko je rekao Subotić, ali vremena za duži razgovor o problemima sugrađana, koji su ga izabrali za poslanika sa liste SNSD, nije imao, jer je trenutno na godišnjem odmoru.

Bolest ne čeka

Ali, muke radnika ne mogu da čekaju povratak sa godišnjeg, a neki od njih prinuđeni su ovih dana da plate punu cijenu zdravstvenih usluga i lijekova jer im poslodavci nisu uplaćivali doprinose. U istom košu, po novom Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, našle su se i osjetljive kategorije pacijenata kao što su trudnice i djeca, koje više nisu izuzetak u slučaju neplaćanja doprinosa.

Da je potrebno izmijeniti zakon u ovom dijelu smatra poslanica SDS, takođe član Odbora za zdravstvo i internista kardiolog Opšte Bolnice Prijedor, Maja Dragojević-Stojić.

– Takve kategorije treba da budu zaštićene od strane države, od Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, jer mi treba da štitimo djecu, da u svakom trenutku budu osigurana, kao i trudnice, posebno kada vidimo koliko nam je nizak natalitet. Uvijek treba da se obrati pažnja na posebne kategorije, da one, bez obzira na stanje u državi, imaju osiguranje – navodi Dragojević- Stojić.

Nedopustivo je, ističe, i da zdravstveni radnici i mnogi drugi zaposleni u javnim ustanovama nisu zdravstveno osigurani.

– U aktuelnom sazivu Skupštine imate mnogo doktora, posebno u vladajućim strukturama, i svi ćute. Nezadovoljni su, znaju u kakvom smo problemu kao zdravstveni radnici i niko posebno ne reaguje – ocjenjuje ona angažovanost kolega poslanika u vezi novonastale situacije.

Privremeno rješenje

A što se tiče radnih kolega u bolnici, i oni su, priča, imali problem sa osiguranjem, koje im je sada produženo na godinu dana. Naime, u skladu sa zaključkom Vlade RS, zdravstvene ustanove mogu da pokrenu postupak kod Ministarstva finansija i Poreske uprave Republike Srpske za odgađanje plaćanje poreskog duga, jednokratno, na period od 12 mjeseci.

Ipak, Dragojević-Stojić smatra da je ovo privremeno rešenje i da je veliko pitanje šta će poslije biti.

– Naša ustanova je već imala taj problem. To je začarani krug, jer se ne uplaćuju doprinosi po ko zna koliko mjeseci. Dešavalo nam se da radnici treba da idu u penziju, ali ne mogu to regulisati, jer im doprinosi nisu uplaćeni, a isto je i u drugim ustanovama i firmama. To je veliki problem i za samo funkcionisanje zdravstvenog sistema, FZO i Ministarstva finansija. Tome treba da se stane u kraj – poručila je ona.

Podsjetimo da je najvećih 10 dužnika za poreze i doprinose krajem marta dugovalo 215,7 miliona KM. Na prva četiri mjesta ove neslavne liste nalaze se čak četiri javne zdravstvene ustanove, i to: Univerzitetski klinički centar RS sa dugom od 50,3 miliona KM, Bolnica Istočno Sarajevo – 43,8 miliona KM, Bolnica iz Doboja 29,3 miliona KM, te Univerzitetska bolnica Foča – 16,4 miliona KM.

– Baš sam na prošloj sjednici pokazivala jednu opomenu iz Poreske uprave za neplaćenih desetak maraka duga, kada se radi o privatnim preduzetnicima. Tada sam pitala zašto privatni i javni sektor nema isti status i kod prava i kod obaveza. Da biste dobili poresko uvjerenje morate imati uplaćene poreske obaveze, a isto tako svaka poreska obaveza ima rok do kada se treba platiti. Konkretno, što se tiče zdravstvenog, poslodavac mora radniku uplatiti doprinose u roku od 60 dana. Nakon toga podleže sankcijama – kaže poslanica PDP i član Odbora za finansije Diana Čekić.

Krivična odgovornost poslodavaca

Napominje da je samo potrebno dosljedno primjenjivati zakon za one koji izbjegavaju svoje obaveze.

– Zakon je donesen; znači – krivična odgovornost za poslodavce koji ne uplaćuju u zakonom predviđenim rokovima svoje obaveze. Treba izjednačiti privatni i javni sektor u pogledu obaveza koje imaju prema državi. Zakon postoji, samo trebaju kontrolni organi koji to provode i prate da sankcionišu one koji to ne čine – poručuje ona.

A šta građani da rade dok čekaju pravdu?

– E, to treba pitati građane jer upravo se ti građani na izborima prodaju za 50 KM. To je naš problem što, kada dođu izbori, onda oni odlučuju i daju povjerenje onima koji su nas doveli u takvo stanje. Nije stanje u zdravstvenom sektoru od prošle godine, mi o tome govorimo već desetak godina, međutim građani su ti koji daju povjerenje – zaključila je Čekićeva.

Prema podacima FZO RS, krajem juna doprinosi nisu bili uplaćeni za oko 46.000 radnika.

Prema podacima Poreske uprave RS, za prvih sedam mjeseci ove godine doprinosi su naplaćeni u iznosu od 1,276 milijardi КM, što je za 181,23 miliona КM ili 17 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća je za 15 odsto.

(Srpskainfo) Foto: BN

CATEGORIES
Share This