Ko je koga pokušao likvidirati u I. Sarajevu?

Ko je koga pokušao likvidirati u I. Sarajevu?

Sikima se, prema operativnim podacima, ranije dovodio u vezu s kriminalnom grupom Darka Eleza. S druge strane, Makedonac, kontroverzni biznismen koji se bavi građevinom, važi za osobu blisku Đorđu Ždrali. I Elez i Ždrale su u zatvoru, a kaznu služe u novom državnom zatvoru.

Iza pucnjave koja se odigrala u noći između 1. i 2. januara u Hilandarskoj ulici u Lukavici, Istočno Sarajevo, kako saznaje portal „Avaza“, krije se, najvjerovatnije, naručena likvidacija “biznismena” Aleksandra Mičića zvanog Aco Makedonac.

Akteri ove pucnjave su Goran Sikima i Aco Makedonac.

Sikima se, prema operativnim podacima, ranije dovodio u vezu s kriminalnom grupom Darka Eleza. S druge strane, Makedonac, kontroverzni biznismen koji se bavi građevinom, važi za osobu blisku Đorđu Ždrali. I Elez i Ždrale su u zatvoru, a kaznu služe u novom državnom zatvoru.

Zakleti neprijatelji

Inače, Elez i Ždrale, bivši kumovi, postali su zakleti neprijatelji, a pucnjave i ubistva u Istočnom Sarajevu povezani su s obračunima ove dvije grupe u posljednjih 15 godina.

Policija i Tužilaštvo iz Istočnog Sarajeva, kako saznajemo, istragu i vode u ovom pravcu jer je Makedoncu i Sikimi određen pritvor, iako je Mičić nakon pucnjave bio pušten na slobodu, a zatim uhapšen.

Foto: Avaz

Međutim, portal “Avaza” donosi detalje pucnjave u noći s 1. na 2. januar, koja je uznemirila građane Lukavice.

Naime, snimci s videonadzora ispred objekta gdje je došlo do upotrebe vatrenog oružja pokazuju da je Sikima, koji je ranjen u pucnjavi i trenutno se nalazi van životne opasnosti, satima čekao Acu Makedonca ispred njegove zgrade i restorana.

Snimci s videonadzora, također, pokazuju da je Sikima, koji se i dalje liječi u bolnici u Istočnom Sarajevu, 1. januara došao ispred restorana u Lukavici, gdje je Mičić s prijateljima i suprugom bio na zabavi. Pucnjava se dogodila nekoliko sati kasnije, kada je Mičić, koji je krenuo sa suprugom u stan, primijetio da ga muškarac, koji je imao masku, satima čeka ispred zgrade.

Iskazi svjedoka, konobara i Mičićeve supruge, koji su bili s Mičićem u društvu, potvrđuju da je Sikima, na upit Makedonca ko je i šta hoće, počeo pucati iz pištolja koji mu je bio u džepu jakne. No, jedan metak pogodio je Mičića u prst, a drugi je prošao kroz jaknu. U strahu da život, Mičić je zatim uzvratio vatru, pogodivši Sikimu u stomak.

Saznajemo da je te noći ispaljeno osam metaka, a Sikima je, osim u stomak, pogođen i u lijevu nadlakticu. Potvrđuju to i medicinski nalazi koji su u posjedu “Avaza”.

Ove navode za “Avaz” je potvrdila i Mičićeva advokatica Lejla Čović. Kako nam je rekla, netačni su navodi da je Makedonac ispalio u leđa Sikime četiri metka, budući da ljekari tvrde drugačije.

.

– Nalazi su pokazali da je Sikima ranjen u stomak i da je pogođen u slezenu, a da je Mičić pucao u samoodbrani – kaže nam Čović.

Međutim, nakon pucnjave, Sikima je pobjegao s lica mjesta, uzeo je taksi i odvezao se do KCUS-a, gdje je bio na daljnjem liječenju. Nedugo zatim prebačen je u bolnicu u Kasindol. On se nalazi pod kontrolom policije jer mu je određen pritvor. Policija nikada nije pronašla pištolj.

Policiji rekao da je u njega pucao Makedonac

Sikimu su pripadnici MUP-a KS uhapsili 7. januara i predali kolegama u Istočnom Sarajevu.

Policiji je rekao da je u njega pucao Makedonac, koji je istu noć predao oružje, a zatim je pušten na slobodu.

Međutim, Makedonac je 9. januara uhapšen i određen mu je pritvor. Nalazi se u Kaznenopopravnom zavodu “Kula”.

 

(Foto: N1

Njegova advokatica Čović tvrdi da je Mičić sam zvao policiju i predao pištolj. Kazala nam je da je on ranije prijavio da mu je ugrožena sigurnost i da mu se sprema ubistvo.

– Zašto je Mičiću nakon osam dana određen pritvor, iako je utvrđeno da je napadnut i da je pucao u samoodbrani – kaže nam Čović.

Kako je saopćio OJT Istočno Sarajevo, obojica su osumnjičena za pokušaj ubistva, s tim da se Mičić tereti za lakši oblik djela, počinjenog “pod posebno olakšavajućim okolnostima”.

– Mičić je išao prema svojoj kući kada je primijetio Sikimu, koji je preko lica imao zaštitnu masku te kapuljaču preko glave. Pozvao ga je da skine masku da vidi o kome se radi, ali je Sikima izvadio pištolj i prema Mičiću ispalio najmanje dva hica, od kojih ga je jedan pogodio u jaknu – navodi Tužilaštvo.

Ubistvo Miloša Ostojića

Inače, kada su u pitanju likvidacije u Istočnom Sarajevu, zanimljivo je da je Miloš Ostojić iz Istočnog Sarajeva, sin vlasnika pekare i picerije ”Zlatno zrno”, ubijen u sačekuši ispred kluba ”Sparta” u Lukavici 2. januara 2019. godine.

Zločin se dogodio u oko 23 sata u Karađorđevoj ulici kada se Ostojić, u društvu prijatelja, džipom dovezao do kluba ”Sparta”, čiji je vlasnik.

Ubica ga je čekao u zasjedi i, kada je Ostojić izašao iz vozila, prema njemu je iz neposredne blizine ispalio više pojedinačnih hitaca iz automatske puške. S teškim povredama, mladić je prevezen u bolnicu ”Srbija”, gdje je ubrzo podlegao povredama.

(Avaz)

CATEGORIES
Share This