Kako svađe među roditeljima utiču na mentalno zdravlje dece?

Kako svađe među roditeljima utiču na mentalno zdravlje dece?

Normalno je da među roditeljima postoje neslaganja zbog kojih ulaze u rasprave i sasvim je u redu ako se tako nešto dešava ponekad.

Ovakve situacije najbolje je držati van dječijeg vidokruga, a naročito kada je riječ o ozbiljnijem konfliktu, prenosi “Verywellfamily”.

Svađe u kojima su prisutne psovke, uvrede, pa i fizičke povrede su vrlo toksične interakcije koje mogu da nanesu dugoročnu emocionalnu štetu djetetu.

Jedno istraživanje je utvrdilo da roditelji koji se svađaju mogu negativno da utiču čak i na bebu od šest mjeseci.

Ipak, nisu samo manja djeca pogođena svađama roditelja; druge studije pokazale su da su i djeca do 19 godina takođe osjetljiva na sukobe roditelja.

Istraživači stoga vjeruju da brakovi sa visokim konfliktom utiču na mentalno zdravlje djece.

Evo na koji način roditeljski konflikt može da utiče na djecu:

1. Može da izazove nesigurnost kod djeteta

Svađe potkopavaju osjećaj sigurnosti kod djece u pogledu stabilnosti porodice. Djeca koja su izložena velikom broju svađa mogu da brinu o razvodu i to im otežava da imaju osjećaj normalnosti u porodici, jer svađe mogu da budu nepredvidive.

2. Utiče na odnos roditelj – dijete

Velike svađe su stresne i za same roditelje. Ako je roditelj pod stresom, on neće provoditi mnogo vremena s djecom. Takođe, u tim situacijama ne pokazuje toplinu i naklonost djetetu.

3. Stvara stresno okruženje

Dijete koje prisustvuje intenzivnim svađama doživljava stres svaki put kad do svađe dođe. Stres može da utiče na njihovo fizičko i psihičko blagostanje i da ometa njihov normalan i zdrav razvoj.

Takođe, djeca koja prisustvuju čestim i žučnim svađama roditelja mogu da imaju kognitivne probleme, kao i probleme sa ponašanjem.

Vrlo je vjerovatno da će u kasnijem životu imati poteškoće da održe zdravu ljubavnu vezu, kao i da će imati poremećaj u ishrani i psihološke poteškoće.

Takođe ova djeca mogu da imaju negativan pogled na sebe i patiće od manjka samopuzdanja.

Srpska Cafe

CATEGORIES
Share This