Kako prepoznati i ispričati priču: Predavanje o reportaži za polaznike Škole praktičnog novinarstva (FOTO)

Kako prepoznati i ispričati priču: Predavanje o reportaži za polaznike Škole praktičnog novinarstva (FOTO)

Šta je to što reportaži, i u savremenom novinarstvu, daje poseban šarm i privlačnost i zbog čega reporteri moraju imati bogat rječnik, osjećaj za detalj i poseban senzibilitet, koji će im pomoću da prepoznaju i ispričaju priču?

Odgovore na ova pitanja je polaznicima Škole praktičnog novinarstva, u organizaciji “EuroBlica” i portala Srpskainfo, ponudila Milkica Milojević, novinarka sa dugogodišnjim reporterskim iskustvom.

Kroz kratke koncizne savjete i primjere iz prakse, ona je objasnila zašto se u reportažama treba kloniti stereotipa i zbog čega je važno sa uvažavanjem pristupiti svakom „junaku priče“, a pogotovo običnim ljudima, koji, iako to nisu obavezni, novinare – reportere primaju u svoje kuće i govore im o svojim životima.

– Priče su svuda oko nas, u svakom selu, gradskom kvartu, u svakoj zajednici, ali će samo oni koji stvarnost posmatraju otvorenog uma i širom otvorenih očiju znati da prepoznaju gdje se krije reportaža koju će čitaoci rado čitati i dugo pamtiti – rekla je Milkica.

Ona je istakla značaj fotografije i video snimka u reportažama koje se objavljuju na portalu, te poručila da savremeni novinar – reporter mora da ovlada vještinama njihovog snimanja.

– Naravno, fotoreporteri su u tom poslu pravi majstori i novinari ih u tome ne mogu zamijeniti. Ali, često ćete se naći u situaciji kada fotoreporter nije pored vas, a to vam ne daje pravo da propustite dobru priču – rekla je Milkica.

Polaznici besplatne Škole praktičnog novinarstva su bili izuzetno aktivni i zainteresovani za temu.

– Zadovoljstvo je raditi sa mladim ljudima, koji vode računa o svom obrazovanju i koji još u tinejdžerskom dobu razmišljaju o izboru životnog poziva. Nadam se da će mnogi od ovih sjajnih momaka i djevojaka izabrati novinarstvo kao svoju buduću profesiju – poručila je Milkica Milojević.

Na sljedećem predavanju, u srijedu, 1. marta, na temu Mediji i društvene mreže govoriće novinarka Martina Ignjić, šef smjene na portalu Srpskainfo.

Škola praktičnog novinarstva održava se u hotelu “Courtyard by Marriott”, u saradnji sa Gradom Banjaluka.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This