Kako može ATV, a ne može BN TV? Odgovorite!

Kako može ATV, a ne može BN TV? Odgovorite!

Niko ne zna na osnovu čega je prostor dobio ATV a BN TV nije, na osnovu kojeg javnog poziva, konkursa, javnog nadmetanja ili bilo čega

– Ovo je posao koji mora da se uradi i ko god da je na mjestu na kojem sam trenutno bi imao istu obavezu zarad istog cilja, a to je napraviti korak dalje u pravcu koji zahtijeva 21. vijek komunikacija i kojim je razvijeni svijet davno prošao. Кako bismo bolje razumjeli ovu problematiku riječ je o procesu digitalizacije o preuzetim međunarodnim obavezama koje BiH mora ispuniti, a sa kojim kasnimo najmanje šest godina”, pojasnio je direktor RAК-a Draško Milinović.

On je u izjavi Srni naveo da je analogna tehnologija zastarjela i u evropskim zemljama otišla u prošlost prije više od deset godina.

Ova izjava direktora RAK-a nije problem, problem je RTRS i politika SNSD-a koja upravlja javnim servisom tvrde u BN TV.

Iz BN televizije ne spore odluke RAK-a oko gašenje analognog signala i navode da je RAK uputio BN televiziju da se obrati javnim servisima (BHRT i RTRS), što je BN TV i učinio.

BHRT je dozvolio da BN TV može ući u njihov sistem na teritoriji Federacije BiH uz napomenu da to potvrdi RAK BiH.

Odgovor RTRS-a je bio negativan uz obrazloženje da više nemaju mjesta za komercijalne medije, što nije tačno jer imaju mjesta za još četiri televizije.

Zanimljivo je da je RTRS uključio ATV, komercijalnu televiziju i ustupio joj dva kanala u HD rezoluciji.

Niko ne zna na osnovu čega je prostor dobio ATV a BN TV nije, na osnovu kojeg javnog poziva, konkursa, javnog nadmetanja ili bilo čega.

Zanimljivo je i to da je BHRT već uključio nekoliko komercijalnih medija i da je RAK BiH dao saglasnost za to.

Ovdje niko ne proziva Milinovića i RAK, jer RTRS treba da odgovori na brojna pitanja, a prije svega – kako može ATV sa dva kanala a ne može BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This