Kako je Siniša Dodik nakon bjekstva izbjegao izdržavanje kazne!?

Kako je Siniša Dodik nakon bjekstva izbjegao izdržavanje kazne!?

Slučaj „Siniše Dodika“ koji je prije nekoliko godina bio jedan od najdrskijih primjera zloupotreba i pljačke javnog novca, nakon njegovog bjekstva i izbjegavanja odgovornosti, nikada nije dobio sudski epilog. Kako je to moguće?

Mediji su prije dvije godine dana pisali da se bivši narodni poslanik SNSD-a Siniša Dodik, nakon godinu i po dana bjekstva, sklanjajući se od istrage zbog pronevjere od 3 i po miliona KM kroz namješeni žalbeni postupak protiv “Puteva RS” – vratio u BiH! “Novosti” su tada pisale da je Dodik, u pratnji advokata, došao u zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, koja za njim traga od novembra 2016. godine.

– Dodik se u pratnji branioca javio istražiteljima koji rade na njegovom predmetu. Pravdao se da se iz zdravstvenih razloga nije mogao ranije odazvati na saslušanje, i da je sve vrijeme proveo na liječenju u Srbiji. Kao potvrdu te priče priložio je i određene ljekarske nalaze – pisale su svojevremeno “Novosti”.

Iako je još u novembru 2016. izdata naredba za hapšenje, Dodik po dolasku, ipak nije uhapšen. Pušten je kući, uz dogovor da će u narednim danima dobrovoljno doći na saslušanje u Tužilaštvo BiH, gdje potom nisu željeli da komentarišu da li je do toga i došlo.

Dodik je, inače, zajedno s Radenkom Mirkovićem (50) privođen 8. oktobra 2016. Iz Tužilaštva BiH tada je saopćeno da su obojica pod istragom da su počinila krivično djelo izborne prevare na području općine Istočna Ilidža, tokom lokalnih izbora 2016. godine. Osim toga, Dodik se našao i pod istragom zbog sumnje da je počinio krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. Takođe, “sposobni” Dodik imao je upliva i u procesu fiskalizacije u RS. Svojevremeno je „Mikroelektronika“ iz Banjaluke jedina imala ovlaštenje za proizvodnju i prodaju fiskalnih kasa. Ta nepravda je ispravljena, ali, kako su pisali mediji, tek u drugom krugu fiskalizacije kada je najveći dio posla već bio obavljen. Glavni distributer „Mikroelektronike“ od Zvornika do Trebinja bio je Siniša Dodik i njegov „Galeb International“.

U pomenutoj aferi  sa “Putevima RS” SIPA je uhapsila Duška Lazarevića i Dragana Vukajlovića, službenika Kancelarije za razmatranje žalbi BiH. Neposredno prije nego što su oni uhapšeni, Dodik je pobjegao u Srbiju.

Sporni novac “Puteva RS” su na osnovu rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi isplatile firmi “Elektrojunion”, a da sudski spor između tih preduzeća nije bio okončan. Potom je Sud BiH poništio to rješenje i naložio da se novac vrati “Putevima RS”, do čega nije došlo jer na računu “Elektrojuniona” novca više nije bilo.

Interesantno je da je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić u međuvremenu bila zabranila raspisivanje međunarodne potjernice za Sinišom Dodikom, što mu je omogućilo da godinu i po dana izbjegne istražnu odgovornost. Kako je tada pisao „Žurnal“ Siniša Dodik je BiH napustio 27. oktobra 2016. godine i od tada se više nije vraćao. Naredba za njegovo hapšenje izdata je 7. novembra 2016. godine i to zbog osnovanje sumnje da je počinio krivično djelo davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Uhapšeni Vukajlović je, naime, tokom istrage priznao da je primio 40 hiljada maraka mita, te da mu je novac obećao i predao upravo Siniša Dodik. U dokumentima istražnih organa navedeno je da se Dodikova firma Elektrounion uopće nije prijavila na tender JP “Putevi RS-a”, ali da je, uprkos tome, podnijela pritužbu Kancelariji za žalbe. Nakon toga na scenu je stupio Siniša Dodik koji je podmitio Dragana Vukajlovića, kako bi Kancelarija za žalbe prihvatila njegovu pritužbu, te mu, na osnovu tadašnjih odredaba Zakona o javnim nabavkama, omogućio da kao “oštećenoj firmi” bude isplaćeno 10 posto vrijednosti ugovorenog posla – odnosno 3,5 miliona maraka. Nakon svega, Dragan Vukajlović je i dalje zaposlen u Kancelariji za razmatranje žalbi  i nema potvrde da je protiv njega pokrenut bilo kakav disciplinski postupak.

U međuvremenu su se pojavile informacije da je Vukajlović glavni pregovarač u zastupanju Nenada Nešića u kreditnom aranžmanu “Puteva RS” sa Svjetskom bankom vrijednom 100 miliona evra. Kako je pisala Gerilainfo “iako je Tužilaštvo tražilo da Vukajlović bude suspendovan na poslu u Kancelariji za razmatranje žalbi, on je tamo ostao da radi, a danas predstavlja ovu instituciju na sastanku sa Svjetskom bankom”.

Kako bilo, Siniša Dodik je jedan od visokih funkcionera SNSD-a koji još uvijek političkim uticajem uspjeva da izbjegne bilo kakvu vrstu odgovornosti za slučaj koji je u cjelini dokumentovan u Tužilaštvu.

ISTOK

 

 

 

CATEGORIES
Share This

COMMENTS