Kad se male ruke slože – sinergija prvih sinova Srpske na poslu od 20 miliona maraka

Kad se male ruke slože – sinergija prvih sinova Srpske na poslu od 20 miliona maraka

Prenosim u cjelosti tekst novinarke Diklić i portala Adria press o novom diku i simbiozi, poslovima i saradnji Draška Stanivukovića i Igora Dodika a vezano za firmu Kaldera, u vlasništvu Prointera i Infinity grupe, zamjenu gradske rasvjete vrijednoj između 15 i 20 miliona maraka.

SIMBIOZA I SINERGIJA NA DJELU Prvi “sinovi” Srpske Banjalučanima govore kad je noć, kada dan

Nađa DIKLIĆ

Draško Stanivuković, aktuelni gradonačelnik Banjaluke predao je i javnu rasvjetu privatnicima. I to ne bilo kojem privatniku. Spekuliše se da će posao vrijedan 15 do 20 miliona maraka dobiti Kaldera, čiji je vlasnik Prointer, a čiji je vlasnik sin Onaj Čije Se Ime Ne Spominje.

Nakon gradske higijene, gradskog javnog prevoza, uređenja javnih gradskih površina, odvoza smeća, na red je došla i predaja javne gradske i prigradske rasvjete u najvećem gradu Republike Srpske.

I to nije sve. Gradska skupština u kojoj je vodeći SNSD, se izuzela iz samoinicijativnih odluka Draška Stanivukovića, njihove primjedbe u vezi davanja gradske rasvjete, padale su na komisiji za komunalne poslove, pa su kao Poncije Pilat, oprali ruke od dogovorenih poslova i skupština je ovlašćenja jednostavno predala – gradonačelniku.

Bojan Pećanac, kadar SNSD-a i član Komisije za stambeno komunalne poslove, je kazao za portal Capital da su uputili odluku u skupštinsku proceduru kako bi izbjegli optužbe za opstrukciju koje su do sada stizale iz tabora gradonačelnika Stanivukovića.

O tom projektu nikada nije bilo poznato puno detalja. Cilj je bio da se da šansa Gradskoj upravi da objasni o čemu se radi, da se raspravlja i odluči na Skupštini šta dalje. Htjeli smo da izbjegnemo optužbe da mi non stop nešto sprečavamo, kazao je Pećanac za Capital i dodao da odobravanje ove odluke nije posljedica dogovora većine i Stanivukovića.

Šta ovo znači u praksi? Grad daje poslove u vrijednosti između 15 i 20 miliona maraka privatnoj kompaniji. Za taj novac, ta privatna kompanija zamijeniće sijalice i postaviti energetski učinkovitije. I biće zaduženi da ih održavaju. Grad bi ugovorene radove isplaćivao na rate u periodu od 10 do 15 godina u zavisnosti od uslova koji budu definisani tenderom koji bi trebao da bude spreman do kraja godine. Ipak, kakvi će biti uslovi tendera, na čijim pojašnjenjima je insistirao upravo SNSD, sada se ne zna.

Boriša Mandić, v. d. načelnika Odjeljenja za stambeno  – komunalne poslove pojasnio je da će Grad tražiti da nova rasvjeta bude štedljivija, ali koliko, opet se ne zna.  Investicija bi se otplaćivala iz ušteda koje Grad sada plaća za javnu rasvjetu. Koliki procenat će dobiti Prointer, vlasništvo Igora Dodika takođe se ne zna. Znaće se poslije „analize“. Jedino što se zna jeste da će prednost na tenderu imati preduzeća iz Srpske. Ili firme koje partnera imaju iz Srpske, kao na primjer što je Siemens, čiji je zastupnik i poslovni partner preduzeće Kaldera/Prointer.

I šta se konačno dešava? Odjeljenje za stambeno komunalne poslove ovim će biti svedeno na nulu. Odjeljenje koje u praksi upravlja sa minimalno 50 posto budžeta i svim komunalnim djelatnostima.

Grad Banjaluka koja nije u stanju više ni sačuvati Akvanu, od čovjeka koji je ni ne traži, ali traži samo svoj novac, sada daje i rasvjetu. Osim Vodovoda, više ništa ne pripada Banjalučanima.

Realno, Gradska uprava i gradska administracija samo gube svoj praktični smisao, iako je Stanivuković zaposlio na stotine ljudi, čija imena ni stručna sprema nikada nisu objelodanjeni. Aktuelni gradonačelnik je obesmislio sve osim samog sebe, a Skupština i vladajuća većina – izuzimajući se iz procesa odlučivanja, dali su gradonačelniku ovlašćenja i pustili ga da sam snosi odgovornost. I odgovornost, koja gradonačelniku očigledno nije stvar koju razumije, ali razumije profit.

Ako ovo nije dokaz o Simbiozi i Sinergiji koju negira Stanivuković, onda šta jeste?

I tako će nam jedan i drugi sin, paliti i gasiti svjetla. Odlučivaće kad nam je dan i kad nam je noć.

(Nebojiša Vukanović)

CATEGORIES
Share This