Još jedna najava vlasti ostala mrtvo slovo na papiru

Još jedna najava vlasti ostala mrtvo slovo na papiru

Svakom novom bračnom paru dodijelićemo kredit od 30.000 maraka. Kada dobiju prvo zajedničko dijete, biće im otpisana trećina duga, a ako dobiju i drugo, obaveze umanjujemo za dvije trećine. Ako se rodi i treća beba, kredit će u potpunosti biti otpisan.

Takva mjera koja je u Srpskoj najavljena još 2019. nikad nije ugledala svjetlost dana, a stručnjaci tvrde da bi taj model podrške porodici i danas bio odličan.

Milorad Dodik, tadašnji srpski član Predsjedništva BiH, rekao je polovinom jula 2019. godine da će mladi bračni parovi biti stimulisani kreditom, da bi ostali u Republici Srpskoj i da bi bio povećan broj novorođene djece. On je tada najavio da bi već u septembru te godine trebalo da bude ponuđen kompletan plan za stimulisanje.

Iz nadležnih institucija Srpske nismo uspjeli da dobijemo odgovor na to da li je ta pomoć mladim bračnim parovima i dalje nakon pune četiri godine u fazi razmatranja, odnosno da li je sve ostalo samo u najavi. Demografi, ekonomisti, ali i mladi, su i danas saglasni da je to jedna od najboljih predloženih mjera kada je riječ o zadržavanju mladih na našem prostoru.

– Bacili smo veliku sumu novca, potrošili godine, pa i decenije, na predlaganje kojekakvih populacionih mjera koje nisu dale rezultate. Stimulativni krediti su model koji se primjenjuje u Mađarskoj. Vjerujem da je on dobar, samo što bi ga trebalo prilagoditi našim uslovima. Ne bismo možda u početku imali neki “bebi-bum”, ali vjerujem da bi ta mjera dala određene rezultate – rekao je “Glasu” demograf Stevo Pašalić.

Sa njim su saglasni i ekonomisti, koji naglašavaju da pomenuti model i te kako dobro funkcioniše u zemlji čiji je premijer Viktor Orban nedavno posjetio Srpsku.

– Mi smo tada, dakle prije četiri godine, u najavama otpisa kredita mladim bračnim parovima iskopirali Mađarsku. Oni tamo mladim bračnim parovima otpisuju kredite u evrima, a naše najave su bile u istom iznosu, samo u markama – rekao je “Glasu” ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema njegovim riječima, ako ništa ne bude urađeno Republika Srpska će ostati zemlja staraca i armije zaposlenih u Vladi.

I sa adrese omladinskih organizacija navode da bi pomenuta mjera mnogo značila za mlade bračne parove.

– Podržavamo sve mjere za mlade bračne parove koje Vlada predlaže. Posebno bi bilo dobro da bude usvojena odluka o stimulativnim kreditima, odnosno otpisu duga za kredit za svako novorođeno dijete – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Omladinskog savjeta RS Mladen Pjevčević.

Kako funkcioniše

Stevo Pašalić pojasnio je kako funkcionišu beskamatni krediti u Mađarskoj. Naglasio je da svaka žena od 18 do 40 godina koja je u prvom braku, a u kojem je zaposleno jedno od partnera najmanje tri godine ili ima studentski status, ima pravo na beskamatni kredit u iznosu od 31.243 evra (61.080 KM).

– Ako taj par u roku od pet godina dobije dijete, naredne rate se odgađaju za tri godine, a ako im se rodi i drugo dijete, grejs period se ponavlja i dug smanjuje za 30 odsto, a ukoliko dobiju i treće dijete ostatak rata se briše – rekao je Pašalić.

(Glas Srpske) Foto: Ilustracija/ Freepik

CATEGORIES
Share This