Još dva smrtna slučaja od gripa u Srpskoj

Još dva smrtna slučaja od gripa u Srpskoj

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske prijavio je da su preminula dva pacijenta oboljela od teške akutne respiratorne infekcije. Pacijenti su bili pozitivni na virus gripa tipa A, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

UKC je ova dva slučaja prijavio u protekloj sedmici, a riječ je o osobama starije životne dobi sa višestrukim pridruženim oboljenjima.

Od početka godine prijavljena su četiri smrtna slučaja oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije.

U Republici Srpskoj su prošle sedmice, od 3. do 9. februara, domovi zdravlja prijavili 7.114 akutnih respiratornih infekcija, te 1.473 oboljenja slična gripu.

U bolnicama je prijavljeno 37 oboljelih od teške respiratorne infekcije, navodi se u saopštenju.

Prošle sedmice među oboljelima od teške akutne respiratorne infekcije 17 ih je prijavljeno u UKC-u u Banjaluci. Pored toga,  devet ih je u dobojskoj bolnici, četiri u bolnici Bijeljina, tri u bolnici Prijedor i po dva slučaja u bolnicama Zvornik i Istočno Sarajevo.

Od početka sezone gripa prijavljeno više od 12.000 slučajeva gripa

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske navode da je od početka sezone 1. oktobra prijavljeno 73.719 akutnih respiratornih infekcija. Prijavljeno je i  12.434 oboljenja sličnih gripu i 287 teške akutne respiratorne infekcije.

“U ovoj sedmici raste broj prijavljenih akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, dok je broj prijavljenih teških akutnih respiratornih infekcija manji u odnosu na prošlu”, navodi se u saopštenju.

U Institutu kažu da je pojačan nadzor nad sve tri vrste infekcija, tako da sve zdravstvene ustanove revnosnije prijavljuju slučajeve. Dodaje se da su zdravstvene ustanove uvidjele značaj sprovođenja ove vrste nadzora u Republici Srpskoj.

Najveću učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu imala je regija Istočno Sarajevo, a najmanju Bijeljina i Zvornik. Najviše slučajeva teške akutne respiratorne infekcije prijavljeno u dobojskoj bolnici.

Oboljenja slična gripu najprisutnija su među djecom do 14 godina, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše oboljelih do četiri godine i od 30 do 64 godine.

Iz Instituta napominju da je neophodno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, te često provjetravanje prostorija. Posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak.

Nezavisne novine

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS