Jeste li čuli za selo Bratač, ima i olimpijadu

Jeste li čuli za selo Bratač, ima i olimpijadu

Na listi se našlo i selo Bratač koje se nalazi u blizini Nevesinja, a nazivaju ga skrivenim draguljem istočnohercegovačkog kraja.

Selo Bratač nedavno se našlo na listi 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine, a ovaj skriveni dragulj obiluje istorijskim naslijeđem te je zanimljivo da se u njemu od 1875. godine održava Nevesinjska olimpijada.

U sklopu USAID-ovog projekta Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural odabralo je 14 sela koja su uvrštena na listu Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

Na listi se našlo i selo Bratač koje se nalazi u blizini Nevesinja, a nazivaju ga skrivenim draguljem istočnohercegovačkog kraja.

Bratač otkriva začuđujuće bogatstvo istorijskog naslijeđe na nevesinjskoj visoravni – antičke rimske ostatke, srednjovjekovni most i najstarije tradicionalne igre, poznatije kao Nevesinjska Olimpijada.

Fotograf Boris Trogrančić posjetio je ovo selo te zabilježio sve ljepote prirode i spomenika koje krije.

U selu se nalazi fascinantni most Ovčiji brod – Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, sagrađen u 17. stoljeću na mjestu nekadašnjeg rimskog mosta i prelazi preko rijeke Zalomke. Ova rijeka je jedna od najvećih ponornica u dinarskom kršu, ali i u Evropi.

U neposrednoj blizini mosta nalaze se ostaci rimskog puta. Cijelo ovo selo obiluje stećcima, gomilama i gradinama iz ilirskog perioda. Tu se nalazi više od 200 srednjovjekovnih stećaka iz različitih perioda, od koji su neki izuzetno očuvani.

Zatim tu su kamenom zidane čatrnje i kaptaže izvora iz vremena Austro-Ugarske vladavine. Horizont sela Bratač okružuju planine Velež i Crvanj.

Zanimljivost je da se u ovom selu održava čuvena Nevesinjska olimpijada još od 1875. godine i upisana je u preliminarnu listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

U neposrednoj blizini ovog zanimljivog mjesta se nalaze i druge kulturne i istorijske znamenitosti, poput Blagaja, kule Herceg-Stjepana, ali i Hutovog blata.

(Klix Foto: Boris Trogrančić)

CATEGORIES
Share This