Izvođači tvrde: Gradimo po zadatim propisima!

Izvođači tvrde: Gradimo po zadatim propisima!

Dok gledamo potresne slike iz Turske i Sirije, ponovo se otvara pitanje – kakva je bezbjednost zgrada u Republici Srpskoj i BiH. Snimci zgrada koje se ruše kao kule od karata u Turskoj, tjeraju bh. građane na razmišljanje šta bi se desilo u slučaju jačih zemljotresa kod nas? Da li bi građevine izdržale?

Dobra gradnja je preduslov da kada dođe do zemljotresa ne dođe do velikih oštećenja, a za nju su potrebni:

“Dobra zakonska regislativa što u slučaju Republike Srpske postoji, Zakon o uređenju prostora, pravilnici koji su iz toga izvedeni, dobra prostorno – planska dokumentacija, tehnička dokumentacija, revizija tehničke dokumentacije i nadzor nad izvođenjem radova.”, naveo je za BN Saša Čvoro, dekan  Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci.

Prije svega važno je ispitivanje tla i zemljišta, naglašava Neđo Đurić, direktor Tehničkog instituta u Bijeljini.

On navodi da su objekti učvršćeni da mogu da izdrže i najveće zemljotrese, ali ako nisu povezani sa tlom, kao što je u slučaju Turske, objekat se često prelomi ili prevrne.

I nekad i sad – radi se po propisima, kažu izvođači.

“Svaki projektant završava objekat prema zadatim propisima i do izvođača je da samo da te stvari ispoštuje do kraja i građani nemaju brige ako je sve urađeno kako treba.”, kaže građevinski inžinjer Armin Oručević. Propisi nisu problem, ali jeste njihovo poštovanje, ocjenjuju upućeni. Postavlja se pitanje da li investitori daju prednost kvalitetu ili profitu?

“Nadzor je najslabija tačka u našem građenju, niko ne nadzire materijale koji se ugrađuju. Kontrola kvaliteta je ispod svakoga nivoa, tako da nemamo potrebe za neki strah ali imamo za opreznost da nas ovo opomene da ipak moramo vdoiti više računa o kvalitetu ugrađenog materijala, jer kasno je kada se nešto desi.”, podvlači Đurić.

Inspekciju građenja stambenih zgrada vrši nadzorni organ koga imenuje investitor, jer u Inspektoratu Srpske nema dovoljno inspektora.

“Republička inspekcija nadležna je za one objekte za koje dozvolu za građenje izdaje resorno ministarstvo, a to su kapitalni objekti koji su od značaja za Republiku, dok nad stambenim objektima nadzor vrše lokalne samouprave, jer one izdaju dozvole za građenje.”, poručila je Dušanka Nikolić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Sumnju u kvalitet gradnje prošle godine unijele su slike sa gradilištu nove garaže UKC Republike Srpske gdje se zbog slijeganja zemljišta tokom radova potporni zid nakrivio pa su građevinci morali da iskoriste bager kako bi spriječili eventualno rušenje.

Jedini siguran način gradnje je poštovanje zakona, dobra regulativa, dobri propisi, odgovorni projektanti i među važnijim stavkama uraditi procjenu tla na kome se zida. Struka poručuje da samo tako možemo da gradimo objekte koji će biti bezbjedni u slučaju zemljotresa, ali i drugih prirodnih katastrofa.

(BN) Foto: Novosti/Arhiva

CATEGORIES
Share This