Izazov današnjice: Kako održati porodicu na okupu?

Izazov današnjice: Kako održati porodicu na okupu?

Zbog poljuljanih tradicionalnih vrijednosti i dugogodišnje krize, porodicama u Srpskoj nametnut je nov način života, koji se svodi na prilagođavanje i preživljavanje. Teško je povjerovati da to ne utiče na stabilnost očuvanja osnovne ćelije društva.

Oskudica, otuđenost, stalna trka i frka… Teško je i živce sačuvati, a kamoli održati porodicu na okupu.

„Braka brak je svetinja. Što se tiče lično moga braka meni je svetinja i trebalo bi da bude svetinja“, kažu anketirani građani.

Senka Jovičić u braku je 27 godina. Priča da je bilo i iskušenja i raznih trzavica, ali da je ljubav pobijedila. Na pitanje kako je prevazilazila krize u braku odgovara:

„Mene je zadržao sin u braku jer pate djeca, pa sam razmišljala možda bi trebala da ispravim to ili da se dogovrimo da ne bih njemu pokrarila život.“

Neizvesnost, jurnjava za novcem i rastrzanost između brojnih poslova kako bi se više zaradilo veliko su iskušenje za porodicu.

 

Dok se teži materijalnoj sigurnosti, gubi se ona prava, najdragocenija, koja se stiče u porodici. Mnogi, naime, veruju da bi im porodice mnogo bolje funkcionisale kada bi njihovo finansijsko stanje bilo bolje i da bi ih novac u neku ruku zaštitio od spoljašnjih uticaja.

„Rranije smo imali više komplementarnosti između supružnika u smislu da su bile jasne podjele uloga šta su radili muškarci i žene, muškarci su bili usmjereni na sticanje i zaradu, žene za djecu, domaćinstvo i nekako su teško mogli jedni bez drugih“, kaže Cvijanka Rakić, psiholog.

Statistika neumoljiva – u našoj zemlji, na godišnjem nivou, razvede se do 3.000 parova.

Odluku o razvodu najčešće donose parovi u četrdesetim godinama. Ipak, savjet koji se najčešće daje mladim bračnim parovima jeste da se za brak treba boriti.

„Hrišćanska poruka jeste da čovjek ne treba da uživa u tjelesnom, nego u duhovnom, a Bog nas stvara da služimo, a treba da služimo nama najbližim, a to su članovi naše porodice“, kaže protođakon Bojan Čačar.

U vremenima kada su razvodi sve učestalije i gotovo normalne pojave, ima i onih koji neprestano ulažu u brak. Njeguju ga i tokom teškog perioda. Praštaju. Pričaju. I dogovaraju se. U tome, kažu i jeste čar uspješne porodice.

Mnoga istraživanja su pokazala da na kvalitet braka i te kako utiče količina sreće bračnih partnera. Uspješniji brak – veća sreća.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This