ISTOČNI MOSTAR: Gospojinski sabor okupio Zijemaljce

ISTOČNI MOSTAR: Gospojinski sabor okupio Zijemaljce

Na Zijemljima juče je održan tradicionalni narodni sabor koji je okupio veliki broj mještana, gostiju i ljudi koju vuku korijene iz ovog planinskog hercegovačkog mjesta.

Svetu liturgiju u Crkvi svetih mučenika služio je sveštenici Milan Unković i  Nebojša Radić. Nakon bogosluženja, kod Spomen obilježja poginulih boraca u proteklom otadžbinskom ratu održan je parastos, a delegacija opštine Istočni Mostar položila je cvijeće.

Sabor na Zijemljima uz kraće prekide  održava se prve nedjelje nakon Velike Gospojine  više od jednog vijeka. Mještani su se nakon napornih radova oko sakupljanja ljetine sastajali da porazgovaraju sa prijateljima, zapjevaju i nadmeću u sokolskim disciplinama. I tokom današnjeg saborovanja Zijemaljci su sa naglašenim emocije  pričali o zavičaju i prisjećali se nekadašnjih vremena.

Sportski dio svečanosti bio je u znaku 10. Gospijinskog memorijalnog turnira u malom fudbalu. Pobjednik u seniorskom finalu Ujedinjena Srpska je porazila ekipu Zijemlje rezultatom 5:1. U pionirskoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je domaćem sastavu Zijemlje, a drugoplasirana je bila ekipa MTM iz Nevesinja.

Organizator turnira  Opština Istočni Mostar za pobjednike je obezbijedila vrijedne novčane nagrade.

(Radio Nevesinje)

CATEGORIES
Share This