Ispovijest Hrvata zarobljenog u Mariupolju

Ispovijest Hrvata zarobljenog u Mariupolju

Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je ratovao protiv ruske vojske u Mariupolju i zarobljen je prilikom pokušaja da se sa svojim saborcima probije iz tog grada, govorio je za Raša Tudej o borbenim dejstvima u kojima je učestvovao i objasnio je zašto je došao u Ukrajinu da ratuje.

Prebeg je bio pripadnik ukrajinskih marinaca, koji su uz ozloglašeni bataljon Azov držali položaje u Mariupolju, i objasnio je kako su ga ruski vojnici zarobili.

– Pobjegli smo iz Mariupolja, pješačili smo 260 kilometara, uglavnom noću. Trudili smo se da izbjegnemo svaki kontakt – rekao je Prebeg za Raša Tudej.

Ipak, plan grupe u kojoj je bio Hrvat je propao kada su naletili na rusku artiljerijsku jedinicu, kojoj su se predali.

U redovima ukrajinskih marinaca se borilo više stranaca, među kojima je bio i Ajden Aslin, poznatiji kao Gundi. Vjekoslav Prebeg tvrdi da je više stranih državljana dezertiralo kada je počela ruska specijalna operacija.

On kaže da se pridružio ukrajinskim oružanim snagama 2020. godine, kako bi po isteku trogodišnjeg ugovora dobio državljanstvo te zemlje. Prebeg ističe da je to prije dvije godine zvučalo kao dobra ideja, pošto se linija fronta u Donbasu nije pomjerala, i da “gotovo uopšte” nije pucao.

– Želio sam da dobijem ukrajinsko državljanstvo zato što sam upoznao ženu ovdje, u koju sam se zaljubio. Majka joj je bila bolesna, i ona nije htjela da napusti Ukrajinu – rekao je Vjekoslav Prebeg ruskom novinaru Romanu Kosarevu.

Prije dolaska u Ukrajinu bio je pripadnik hrvatske vojske pet godina, i rekao je za Raša Tudej da je bio pješadinac, kao i da nije učestvovao u drugim konfliktima.

Prebeg tvrdi da nije imao mnogo susreta sa ukrajinskim nacionalistima i neonacistima iz bataljona Azov, pošto su oni bili podređeni drugoj komandi.

– Oni učestvuju u odbrani, ali imali smo odvojenu komandnu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio Ukrajinskih oružanih snaga – tvrdi Hrvat.

– Čuo sam da su oni fašisti i nacisti. Takođe sam čuo jezive priče o tome šta rade civilima koje zarobe. Vjerovatno su i na nas pucali nekoliko puta. Čuo sam i da u njihovim redovima ima puno kriminalaca i narkomana. Nisam lično prisustvovao, ali sam video snimke jezivih stvari koje rade. Strašni zločini – rekao je Prebeg za Raša Tudej.

Hrvat nakon zarobljavanja insistira da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke, i da bi se priključio “nekoj dobrotvornoj organizaciji” ili Međunarodnom crvenom krstu ako bude oslobođen. Dobijanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci je bila pogrešna odluka, priznao je.

– Želim da preživim, želim da živim. Ne želim više u životu da uzimam oružje u ruke. Želeo bih da se ponovo sretnem sa ženom koju sam sreo ovde u Ukrajini i, možda, da kažem istinu o tome šta sam ovdje vidio, i kako su me tretirali ljudi koji su me zarobili – rekao je Prebeg. On kaže da se prema njemu dobro ophode, da je dobio hranu i neophodnu medicinsku pomoć.

Ipak, njegova sudbina ostaje neizvjesna, pošto u Donjeckoj Narodnoj Republici, pod čiju jurisdikciju potpada pošto je zarobljen u Mariupolju, strance smatraju plaćenicima, zbog čega mu prijeti i smrtna kazna.

(Novosti)

CATEGORIES
Share This