Investitori nasamaruju kupce stanova po Banjaluci

Investitori nasamaruju kupce stanova po Banjaluci

– Investitori širom Republike Srpske, a posebno u Banjaluci gdje je stanogradnja najviše uzela maha, obmanjuju kupce i “prodaju” im parking mjesta, iako zakon ne dozvoljava da se uknjiže kao vlasnici parking mjesta.

Banjalučki advokat Stevan Umljenović objašnjava na koje sve načine investitori obmanjuju kupce i kaže da u brojnim slučajevima krše razne zakonske i podzakonske propise vezane za gradnju. On objašnjava da Pravilnik o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije predviđa da se za parkiranje na građevinskoj parceli obezbjeđuje jedno parking ili garažno mjesto na jedan stan.

„Međutim, to se veoma često ne poštuje, pogotovo u stambenim kompleksima gdje se ista parking mjesta „kroz papire“ provuku kao parking mjesta na dvije različite građevinske parcele, što kasnije napravi probleme stanarima, jer nemaju gdje da parkiraju vozila“, kaže Umljenović za CAPITAL.

On ističe da ima klijenta koji je kupio stan u manjoj zgradi sa svega 14 stanova, ali u okviru koje nije obezbijeđeno 14, već samo 11 parking mjesta.

„Moj klijent je počeo da parkira na jedno od tih 11 mjesta koje je obilježeno kao rezervisano, jer ih je investitor „prodao“ stanarima. Tako je ušao s njim u sukob, pošto investitor nije imao pravo da raspolaže parking mjestima zato što ona predstavljaju zajednički prostor i svi vlasnici stanova imaju pravo da ih koriste“, objašnjava Umljenović.

On dodaje da investitor zna da nije u pravu i da nije mogao da proda parking mjesta, kao i da niko od stanara koji su nasjeli i „kupili“ parking mjesta ne može na sebe da ih uknjiži.

„Mogu se samo svi stanari uknjižiti kao suvlasnici cijele parcele, odnosno svakog od tih parking mjesta i parkirati se po principu „ko prije parking mjestu, njemu parking mjesto“, kaže Umljenović.

On ističe da je u ovom slučaju poseban problem to što čak nije obezbijeđen ni zakonom i pravilnikom propisani broj parking mjesta, ali dodaje da investitori pronalaze i razne druge načine da izvuku novac.

FOTO: Capital

Kada je riječ o parkinzima, nastavlja Umljenović, ko god je „kupio“ vanjsko parking mjesto, čak i ako je na njemu postavljena parking barijera ili tzv. „preklapača“, on je obmanut od strane investitora zato što po zakonu ne može da se uknjiži kao vlasnik tog parking mjesta.

„Zakonom o stvarnim pravima propisano je da je svojina na posebnom dijelu nepokretnosti neodvojivo povezana sa odgovarajućim suvlasničkim dijelom nepokretnosti, te da se može samo zajedno sa njim prenijeti ili opteretiti. Međutim, investitori se služe time da u kupoprodajne ugovore stave klauzulu da kupci na njih prenose pravo korištenja zajedničkim prostorijama u koje spadaju i vanjska parking mjesta i na osnovu toga „prodaju“ ta parking mjesta“, kaže Umljenović.

Prema njegovim riječima, značajno je naglasiti da vanjska parking mjesta koja su često predmet kupoprodajnih ugovora ne mogu biti u prometu i na njima se ne može steći pravo vlasništva, jer zakon ne predviđa mogućnost individualizacije i prometovanja i zato ne postoji mogućnost upisa prava vlasništva.

On dodaje i da je jedan investitor u Banjaluci u zgradi od pet spratova, odnosno u kojoj lift vozi do petog sprata, na šestom spratu na kojem su trebale da budu zajedničke prostorije poput vešeraja i ostave, na osnovu podmetnute klauzule u kupoprodajnim ugovorima sebi nezakonito priskrbio pravo i na tom spratu uredio tri stana.

„On te stanove ne može da proda, jer kupci ne mogu da se uknjiže kao vlasnici, ali stanove bez problema izdaje pod kiriju i tako ostvaruje prihod“, objašnjava Umljenović.

On na kraju dodaje da su ovo samo neke od investitorskih „caka“ na osnovu kojih obmanjuju naivne kupce i ostvaruju dodatne prihode, ističući da je paradoks što se među obmanutima često nalaze i pravnici i arhitekte, zbog čega ne čudi što „obični“ građani nasjedaju na opisane prevare.

U prilog njegovim tvrdnjama ide i raniji tekst na CAPITAL-u o tome kako su vlasnici motela i restorana „Golden Card“ u ulici Dragana Bubića u banjalučkom naselju Lazarevo uzurpirali trotoar, ogradili ga željeznim stubićima i koristili kao dio svog privatnog parkinga na kojem su, da apsurd bude veći, nezakonito naplaćivali parkiranje.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This