Inspektor pao sa označenim parama, trojica njegovih kolega već otpuštena zbog mita

Inspektor pao sa označenim parama, trojica njegovih kolega već otpuštena zbog mita

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su prekjuče na području Orašja Brčaka Mladenka Andrića (59), veterinarskog inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH, osumnjičenog za primanje mita, te pronašli označeni novac.

Kako saznaju „Nezavisne novine“, već trojica njegovih kolega su ranije ostala bez posla zbog primanja mita na istom graničnom prelazu. Iz Tužilaštva BiH su juče saopštili da će Andrić biti predat postupajućoj tužiteljki, koja će ga ispitati.

„Tužilaštvo BiH i SIPA vode istragu koja se odnosi na koruptivna krivična djela, a prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni, kao veterinarski inspektor i ovlašteno lice na dužnosti na graničnom prelazu, primio dar u novčanom iznosu kako bi bez potrebnih detaljnih kontrola koje su propisane omogućio prelaz granice za teretno vozilo, a time i promet namirnica životinjskog porijekla, za koji su potrebne dozvole i uvjerenja, a nadzor nad tim prometom radi Kancelarija za veterinarstvo BiH“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je, kako dodaju, uhapšen nakon uzimanja dara, a označeni novac je pronađen i oduzet. Kako „Nezavisne novine“ nezvanično saznaju, u pitanju je nekoliko stotina maraka.

Na pitanje kakva je dalja procedura koja se odnosi na radno mjesto Andrića, Saša Bošković, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, rekao je za „Nezavisne novine“ da očekuju sudsku odluku.

„Sve zavisi od suda i na osnovu toga se pokreće disciplinski postupak“,  naveo je Bošković.

Iz SIPA je juče saopšteno da su njihovi pripadnici dan ranije na području Orašja i Brčkog sproveli akciju „Vrač“, te pretresli dvije lokacije.

„Uhapšena je jedna osoba, osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara ili drugog oblika koristi“, naveli su iz SIPA.

Kako su dodali, ove aktivnosti sprovedene su po usmenom nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH. Tužilaštvo je pozvalo građane na saradnju.

„Tužilaštvo BiH poziva građane da institucijama i agencijama za sprovođenje zakona prijavljuju koruptivna i nezakonita ponašanja ovlaštenih službenih lica u institucijama, radi krivičnog gonjenja i udaljenja osoba koje zloupotrebljavaju položaj iz institucija i agencija BiH“, naveli su iz Tužilaštva BiH.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This