Infarkt i moždani na prvom mjestu: Kardiovaskularne bolesti godišnje odnesu 19.000 života u BiH

Infarkt i moždani na prvom mjestu: Kardiovaskularne bolesti godišnje odnesu 19.000 života u BiH

Kardiovaskularne bolesti godišnje u Bosni i Hercegovini odnesu oko 19.000 života, a skoro 45 odsto ukupne smrtnosti odnosi se na ova oboljenja

Od bolesti cirkulatornog sistema u 2020. je u FBiH preminulo 11.605, a u RS 7.602 osobe.

Povodom Svjetskog dana srca, koji se obilježava danas, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopštili su da podaci iz prošle godine ukazuju na to da u ukupnoj smrtnosti, odmah nakon kovida 19, dominiraju akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna, odnosno primarna hipertenzija i hronična ishemična oboljenja srca.

– Cilj Svjetskog dana srca je podstaknuti edukativne aktivnosti, kako bi se kontrolisanjem faktora rizika moglo izbjeći najmanje 80 odsto preuranjenih smrti uzrokovanih bolestima srca i moždanim udarom – naglašavaju u ovom zavodu.

Statistika ukazuje na to da u BiH, kad je riječ o kardiovaskularnim bolestima, muškarci najčešće umiru od infarkta, a žene od moždanog udara.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je grupa kardiovaskularnih bolesti na prvom mjestu kao uzrok smrtnosti u Srpskoj.

Ističu da najvažniji faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a koji su vezani za ponašanje pojedinca, jesu nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, upotreba duvana i štetna upotreba alkohola.

–  Efekti tih faktora rizika u ponašanju mogu se pojaviti kod pojedinca kao povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi, povišene masnoće u krvi, prekomjerna tjelesna težina i gojaznost. Ovi „posredni faktori rizika“ ukazuju na povećan rizik od razvoja srčanog udara, moždanog udara, zatajenja srca i drugih komplikacija. Liječenje dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i visokih lipida u krvi može biti neophodno za smanjenje kardiovaskularnog rizika i sprečavanje srčanog i moždanog udara – ističe specijalista socijalne medicine Dragana Grujić-Vujmilović.

Stručnjaci upozoravaju da psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara, dok vježbanje i dovoljno kvalitetnog sna pomažu u smanjenju nivoa stresa. Takođe, izračunato je da je uticaj stresa na srce jednak štetnom uticaju najmanje pet cigareta dnevno. Osobe koje se nalaze pod stalnim stresom izložene su većem riziku od srčanog udara i prerane smrti. Tačnije, osobe koje su patile od tjeskobe i stresa su pod 27 odsto većom vjerovatnoćom da dožive srčani udar, pokazuju mnoge studije.

CATEGORIES
Share This