Iguman Danilo Pavlović dobitnik ‘Večernjakovog pečata’: Godinama gradi mostove među ljudima

Iguman Danilo Pavlović dobitnik ‘Večernjakovog pečata’: Godinama gradi mostove među ljudima

Nagrada Večernjeg lista ‘Večernjakov pečat’ u kategoriji ‘Religija’ večeras je dodijeljena igumanu manastira Žitomislić, arhimandritu Danilu Pavloviću.

U obrazloženju nagrade koja se dodjeljuje za međureligijski dijalog navedeno je da iguman Danilo Pavlović godinama gradi mostove u gradu na Neretvi, trudi se poboljšati odnose sa drugim narodima za bolju zajedničku budućnost, zalaže se za suživot, povratak i obnovu i izgradnju Mostara. Za doprinos i podršku međureligijskom dijalogu u BiH nagrađen priznanjem ”Zenička povelja mira” u 2020. godini.

Časna sestra Blanka Jeličić i mualima Šejla Mujić-Kevrić uručile su igumanu Danilu Pavloviću ‘Večernjakov pečat’.

”Čast nam je večeras proglasiti pobjednika ove jako vrijedne nagrade koja se odnosi na međureligijski dijalog”,  kazale su.

”Vrlo mi je drago da mogu govoriti, naročito nakon ovakve najave i ovakvog uručenja nagrade. Ja bih danas trebao kazati hvala svima, hvala Večernjaku za nominaciju, hvala onima koji su me izabrali, i hvala s. Blanki i Šejli koje su mi uručile nagradu. Sve je mnogo lijepo, a ja sam nagrađen za ovo što ste čuli, za međureligijski dijalog, suživot, saradnju i ja sve to što radim 20 godina kao sveštenik, radim ne misleći da je to nešto veliko. Mislim da su to stvari na koje smo svi pozvani. Dakle, dijalog, suživot, međusobna ljubav je nešto na što nas poziva Jevanđelje i lna šta nas poziva ljudskost koju imamo u sebi. Hvala svima na tome što ste me prepoznali kao takvog i ja zaista se trudim da to i budem. Nadam se da će me Gospod nagraditi da tako i svoj život završim u čežnji i nadi da ćemo svi živjeti u međusobnoj ljubavi i poštovanju”, rekao je iguman Danilo Pavlović

Topportal.info

CATEGORIES
Share This