Hiljade građana na protestu ponovilo zahtjeve za pravdom

Hiljade građana na protestu ponovilo zahtjeve za pravdom

Protesti za Dženana Memića i Davida Dragičevića u Sarajevu koji su zvanično počeli u 13 sati ispred Narodnog pozoriša okončani su nešto iza 15 sati, a nekoliko hiljada građana ponovilo je zahtjeve za pravdom i istinom u slučaju smrti dvojice mladića.

Osim za Dženana i Davida, okupljeni građani tražili su pravdu, kako je i rečeno na protestima, za svu djecu uključujući i Nadin Smajlović i brojne druge slučajeve koji su i dalje ostali nerasvjetljeni i pored podignutih optužnica.

Također, prisutni na protestima kao i svi koji su govorili tokom demonstracija ponovili su kako zahtjeve za pravdom i istinom tako i za smjenom rukovodećih kadrova u sudstvu i tužilaštvu koji su, kako ističu, glavni krivci zbog kojih slučajevi kao što su Dragičević i Memić “stoje u mjestu”.

Uoči skupa, osim građana iz Sarajeva, u glavni grad BiH stiglo je oko 20 autobusa podrške i iz drugih gradova BiH, između ostalog i Bugojna i Banje Luke.

Kako je kazala, njenog sina joj niko ne može vratiti.

“Zašto sam danas ovdje i zašto se tri godine borim za svoje dijete? Već izlizana priča i tri godine je ponavljam, ko shvati, shvatit će. Mog djeteta nema i ne mogu ga vratiti. Mogu otići kući da legnem i popijem tabletu za smirenje da mi dan brže prođe. To uradim, ali sina ne zaboravljam. Ne mogu zaboraviti drugu djecu i nosit ću transparente koje je nosio moj sin”, naglasila je Radanović.

Na kraju skupa, prisutnima su se obratila i porodica Memić odnosno Arijana Memić i Muriz Memić kao i njihov advokat Ifet Feraget.

“Ovo nije borba samo za Dženana i Davida, nego za svu našu djecu. Protesti su značajni, jer su dvadeseti. Dvadeset puta smo morali izaći na ulicu da tražimo pravdu. Značajni su, jer je ovoliki broj vas došao. Značajni su, jer su označili pobjedu oca (Muriza Memića, op. a.) nad korumpiranim sistemom. Zamislite šta možemo postići mi koji smo ovdje! Mi smo na početku imali podršku, ali je bila u stotinama ljudi, a opet smo dokazali da nas ima dovoljno da sa njima izađemo na kraj. Nismo odustali, a kada ne odustajete, onda je to najveći mogući uspjeh. Imali su sve načine da to zataškaju”, rekla je Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana.

(Klix)

CATEGORIES
Share This