Hakeri „pecaju“ investitore u kriptovalute

Hakeri „pecaju“ investitore u kriptovalute

Velika popularnost kriptovaluta i sklonost korisnika interneta da pazare neki udio u digitalnim novčićima, nadajući se brzoj pasivnoj zaradi, postali su idealan teren za manipulacije i zloupotrebe hakera koji koriste njihovu slabu informisanost da bi im ukrali novac, saznaje portal CAPITAL.

Kako su ispričali naši sagovornici, dobili su više poziva preko društvenih mreža poput Facebook-a, Telegrama i drugih da se priključe berzama kriptovaluta i da ulože, obećavajući im velike zarade.

“Imam ponudu jedne djevojke iz Njujorka da me uvede u posao i da otvorim nalog. Ona navodno radi uz svoga ujaka i analitički tim iz njegove firme im pomaže da ulažu. Često za pola sata navodno zarade 20.000 dolara. Ubrzo mi je poslala i print screen da su dobili na berzi. Nemam novaca da nešto posebno uložim pa da izgubim ali ne smijem se upuštati u ovu meni nepoznatu oblast dok dobro ne proučim”, rekao nam je sagovornik i poslao nam na uvid snimke koje je dobio kao dokaz.

U tekstu koji je slijedio navodi se da je za 30 sekundi trgovanja, uloženo 52.000 dolara i da je ostvarena zarada od 40 odsto.

Zamjenik direktora i rukovodilac sektora informaciono-tehničke podrške i razvoja u Balkan Cripto Exchange (BCX) Boris Majstorović kaže da se već na prvi pogled vidi da se radi o klasičnoj prevari najsličnijoj “phishing-u” (pecanje). U pitanju je krađa identiteta, vrsta prevare u kojoj pošiljalac navodi žrtvu da otkrije svoje podatke, obično finansijske upisivanjem na lažnoj stranici putem linka.

Majstorović kaže da je neophodno upozoriti ljude na pojave u kojima se popularnost kriptovaluta zloupotebljava kroz phishing i slanje email poruka, te lažne stranice.

“To se i nama dešavalo, imali smo nekoliko puta pokušaje zloupotrebe našeg brenda i stranice na Faecbook-u. To su probali da urade i sa nama na BVX-u, sve su iskopirali, izgledalo je identično, samo je link bio različit. Nudili su našim korisnicima i slali im ponudu da ako ulože jedan Ethereum da će u roku od sedam dana dobiti dva, isto tako i sa Bitcoinom. Totalno naivno je bilo, pošalju neku svoju adresu i ako se upecate, gotovo, izgubite novac. Mi smo to prijavljivali da spriječimo zloupotrebe i gasili smo stranice. Sigurno jedno šest ili sedam. Ugasimo jednu, pojavi se nova”, govori Majstorović.

To se dešavalo i sa poznatim brendovima kakvi su Binance, Crypto, a posebno u posljednje vrijeme dok je bilo aktuelno Svjetsko prvenstvo i ponude koje se tiču tog takmičenja.

“Predlože vam da uložite i zaradite 100 odsto za par dana i šalju vam link koji vodi na običnu stranicu. Kada odete na link, pokazuje vam da imate neku vrijednost, ali u stvari je nemate, uzeli su je sebi. Zato se investitori stvarno moraju dobro informisati o ovim pojavama”, kaže Majstorović.

Govori da je dobro to što konačno imamo zakon koji reguliše rad pružalaca usluga virtuelnih valuta na osnovu kojeg će ubrzo biti dostupna lista registrovanih.

“Tada će svaki investitor moći da provjeri da li je pružalac usluge registrovan i ako nije, da se okani toga”, kaže Majstorović.

CAPITAL: Andrijana Pisarević

CATEGORIES
Share This