Guši se sloboda govora, akademska zajednica ćuti

Guši se sloboda govora, akademska zajednica ćuti

Dok se novinari bore protiv kriminalizacije klevete, koja nedeljama glavna tema u javnosti,  najviše predstavnika akademske zajednice ili otvoreno podržava vlast ili bira da glasno ćuti, dok se samo pojedini usuđuju da kritički govore o namjerama vladajućih krugova.

O kriminalizaciji uvrede i klevete u Republici Srpskoj, brojni rektori, dekani i profesori javnih univerziteta, rade ono što godinama najbolje znaju – a to je da ćute. Kada ih novinari o tome pitaju, obično dobiju odgovore bez ikakvog konkretnog stava.

„Sad očekujete da vam ja kažem stav, ja sam po profesiji ljekar“, odgovorio je početkom mjeseca Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, na pitanje novinara o kriminalizaciji klevete.

Ni iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske teško da se može čuti kritički stav na račun brojnih poteza vlasti, pa tako ni po pitanju izmjena Krivičnog zakonika. Predsjednik Akademije Rajko Kuzmanović za Euroblic kaže da kritičari kriminalizacije klevete i uvrede nisu u pravu.

„Treba imati povjerenja u Vladu i Narodnu skupštinu. Ne vjerujem da je taj zakon uporen protiv bilo koga“, rekao je Kuzmanović.

Rijetki univerzitetski profesori koji ne prezaju da javno govore o negativnim pojavama u društvu kažu da je tačna ocjena da akademska zajednica jeste podbacila kada je u pitanju odgovornost prema javnim i društvenim pitanjima, a izostanak reakcije na kriminalizaciju klevete je posljedica inercije dugogodišnjeg ćutanja.

„Mi zapravo nemamo akademsku zajednicu. Akademska zajednica bi trebalo da prestavlja skup onih univerzitetskih profesora, asistenata, studenata koji su okupljeni oko istih vrijednosti, jedinstvenog cilja, a to je kritički i slobodouman odnos prema opštim temama. Vi imate Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske, Rektorat i menadžmente fakulteta koji se oglašavaju ili zvanično ćute po raznim temama i pojedince koji iznose slobodno mišljenje“,  kaže profesor na Fakultetu političkih nauka Banja Luka Đorđe Vuković.

Magistar međunarodno-pravnih nauka Igor Davidović koji ima diplomatsko iskustvo smatra da kriminalizacija uvrede i klevete stiže kao verifikacija onoga što je sistem godinama gradio, a to je kako navodi, atmosfera straha. To se, smatra Davidović, prenijelo i na akademsku zajednicu, koja je, kako navodi i sama za to odgovorna.

„Akademska zajednica umjesto da zabrani ulazak u mrak i da upita ‘Ko pali svjetlo u ovoj tami?’ ona se zavukla u kuću bilo tamo mračno ili svijetlo i jednostavno ćuti“, kaže Davidović

Javna je tajna da u Republici Srpskoj politika kontroliše napredovanje profesora, pa čak i izbore rektora i dekana, kažu naši sagovornici. Zato ne čudi višegodišnji tajac akademske zajednice po pitanju brojnih nepravdi u društvu, pa je zatišje nastavljeno i nakon otkrivanja namjere vlasti da uguši bilo kakvo kritičko razmišljanje.

(BN)  Foto:BN

CATEGORIES
Share This