Grip puni ambulante širom Srpske, sve više bolesnih

Grip puni ambulante širom Srpske, sve više bolesnih

Grip se nakon pauze, vratio u svojoj punoj snazi i puni ambulante širom RS. Na sreću, za sada nema težih slučajeva.

Virusi su svuda oko nas. Vrebaju pad imuniteta da napadnu, a u opticaju je više različitih vrsta. Prije 15-ak dana započeo je grip, prisutan je
i kovid i drugi respiratorni virusi, a očekuje se i nova podvarijanta omikrona.

“U početku ih je sve jako teško razlikovati, jer svi kreću sa istim simptomima, slabost, malaksalost, zapušeni gornji disajni putevi, visoke temperature. Ima jako veliki broj kod djece takođe gastrointestinalnih virusa kioji su praćeni učestalim kašastim stolicama s temperaturama koje se malo teže skidaju”, kaže infektolog u Bolnici “Sveti vračevi”, Bijeljina, dr Aleksandra Radojčić.

Značajan broj pacijenata u Istočnom Sarajevu bio je sa upalom pluća koje su na sreću blažeg oblika i nisu zahtjevale bolničko liječenje, kažu u Domu zdravlja u ovom gradu.

“Pojedini slučajavi koji se pojavljuju sa upalom pluća testirani su na virus korona i svi su bili u poslednjem periodu negativni, što znači da simptomi najviše podsjećaju na to da se radi o sezonskom gripu”, kaže Dr Danko Vasiljević iz Doma zdravlja, Istočno Sarajevo.

Sezonski grip stigao je i u opštinu Foča. Broj pacijenata u Domu zdravlja u ovom gradu višestruko je povećan.

“Svaka ambulanta dnevno po 50-ak pacijenata ima, imamo duplo više pacijenata nego inače”, kaže Dr Igor Kapetanović iz Doma zdravlja Foča.

Mjere zaštite koje su bile prisutne u vrijeme pandemije više se ne primjenjuju, pa se i virusi brže i lakše šire. Nekima je strah od korone još svjež, dok kod drugih bojazni nema.

“Moj savet našim sugrađanima je da na svoju ruku ne uzimaju terapiju, da poslije dva-tri dana ako im nije bolje da se jave porodičnom ljekaru i da ne uvode antibiotike sami po prijedlogu komšija ili da kupe u apoteci”, kaže dr Aleksandra Radojčić.

Naletu različitih virusa i njihovom širenju pogoduju vremenske prilike, ali i brojna slavlja i okupljanja u prethodnom periodu, kažu ljekari.

(BN)

CATEGORIES
Share This