“Građani masovno kupuju grijalice” Restrikcije struje nisu u planu ERS

“Građani masovno kupuju grijalice” Restrikcije struje nisu u planu ERS

Građani u poslednja dva mjeseca masovno kupuju električne grijalice. Mi očekujemo povećanu potrošnju električne energije u predstojećem periodu, poručio je direktor ERS Luka Petrović.

On kaže da je Republika Srpska u najboljem položaju u odnosu na sve ostale elektroprivrede u okruženju. Međutim, slijedi jedan težak period gdje se neće moći kupiti električna energija, neće se uopšte moći nabaviti. I ako je platite, pitanje je da li će vam biti isporučena, biće mnogo prevara. Već danas je primjetno da na tržištu električne energije nema onoliko trgovaca i kupaca kao što ih je bilo prije godinu dana. Od onih silnih 25 trgovaca u BiH, sada ih ima tri-četiri. Prije se radilo sa 60 evra po megavatu, sada se radi sa 600 evra. Za obrt se ranije moralo imati deset miliona evra, sada mora da ima 100 miliona evra – naveo je Petrović.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On ističe da je Republika Srpska u prednosti, ali da to ne znači da ne treba uticati na svijest građana, napominjući da je u okruženju sve u znaku štednje energije. – Da ne pričam o Italiji, Austriji, Nemačkoj, Kosovu i Albaniji. Albanija je u teškim problemima jer nemaju termoelektranu, a ogromna je suša. Oni odavno rade restrikcije. Mi nemamo plan restrikcija, iako on zvanično postoji u ERS zbog definisanih procedura u ekstremnim situacijama. Moramo da budemo svjesni da naše resurse treba da štedimo kako bismo imali uredno snabdijevanje – naveo je Petrović.

Napominje kako su zbog suše nestale mnoge rijeke, poput Dunava, rijeke Po i mnoge rijeke na Balkanu koje su donosile energiju. – Pogledajte koliko je pala rijeka Drina sa dotocima, Save gotovo da i nema Sloveniji. Pale su proizvodnje iz hidroelektrana, a meteorolozi najavljuju vruću jesen i toplu zimu. Kod nas se iz hidroelektrana proizvodi 45 odsto struje – dodao je Petrović.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This