Gojko Perović: Patrijarh nije u pravu Crnogorci nisu Srbi!

Gojko Perović: Patrijarh nije u pravu Crnogorci nisu Srbi!

Gojko Perović osporava patrijarhovu izjavu o nacionalnom identitu Crnogoraca.

Rektor Cetinjske bogoslovije Mitropolije crnogorsko-primorske Gojko Perović kazao je danas da ima razumevanje, ali se ne slaže sa izjavama srpskog patrijarha Irineja u kojima osporava nacionalni identitet Crnogoraca.

Patrijarh Irinej je prethodno kazao da Crna Gora ide svojim putem, a da će se videti gde će otići Crnogorci, odnosno da li će postati Italijani, Vatikanci, a možda i Albanci.

“Njegova svetost, patrijarh srpski Irinej dao je izjavu sa kojom se ne bi saglasio dobar deo sveštenika i vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Mitropolije crnogorsko-primorske, ali to neka bude razlog daljeg napora svih nas da se po pitanju jevanđeljske misije u Crnoj Gori više trudimo da razumemo ljude koji ovde žive, njihova nacionalna osećanja, pa čak i politička uverenja”, rekao je Perović radiju Slobodna Evropa.

On je naveo da u SPC, kao i u staroj crnogorskoj familiji, najstariji, najomiljeniji i prvi po časti nekad kaže neku reč sa kojom se mlađi ukućani ne slažu, oko koje se nije konsultovao sa drugima.

Perović je dodao da, međutim, ima razumevanje za izjave patrijarha Irineja o Srbima i Crnogorcima kao jednom narodu, dodajući da nije lako tumačiti sve specifičnosti današnjeg crnogorskog društva.

“Patrijarh Irinej više je u saglasju sa stavovima kralja Nikole i dinastije Petrovića i vremenom od pre 100 godina nego sa savremenim Crnogorcima. Kako je kralj Nikola sve Crnogorce u njegovo doba doživljavao kao Srbe u nacionalnom smislu, a Crnu Goru kao srpsku kraljevinu, tako i patrijarh srpski ne može da razume da u današnjoj Crnoj Gori postoji više nacionalnih i političkih i ideoloških profila”, kazao je Perović.

“Ali, to je specifičnost crnogorskog društva i nije ni malo lako, a možda nije ni potrebno, da se kroz propoved jevanđelja tumači crnogorska istorija”, dodao je on.

(Vidovdan,org)

CATEGORIES
Share This