Godišnjica smrti Milunke Savić

Godišnjica smrti Milunke Savić

Milunka Savić, narednik srpske vojske u oslobodilačkim ratovima (1912-1918) i nosilac dva Ordena francuske Legije časti, umrla je 5. oktobra 1973. godine.

Bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske “Knjaz Mihailo” i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmjerne hrabrosti, Francuzi su je prozvali “srpska Jovanka Orleanka”.

Kada je po objavljivanju Ukaza o mobilizaciji 1912. godine došlo do masovnog odziva, Milunka je odlučila da se prijavi na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu. Registrovala se pod imenom Milun Savić.

Ona se u Balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borila preobučena u muškarca.

Njen stvarni pol otkrilo je bolničko osoblje, poslije ranjavanja u Bregalničkoj bici, skoro godinu dana poslije pristupanja srpskoj vojsci.

U Prvom svjetskom ratu, takođe se prijavila kao dobrovoljac. Primili su je vojvoda Putnik i kralj Aleksandar – koji ju je poslao u Drugi puk.

Milunka Savić bila je dio “Gvozdenog puka”, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske “Knjaz Mihailo”.

U ovom puku, osim nje, borila se i Škotlanđanka Flora Sands. Milunka se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvijezdu sa mačevima.

U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povrijeđena povlačila se sa srpskom vojskom preko Albanije. Poslijke nekoliko mjeseci oporavka vratila se na Solunski front, gdje je učestvovala u bitkama na ljeto i jesen 1916. godine.

Tu se istakla u bici na Kajmakčalanu, u okuci Crne reke, kada je “Gvozdeni puk” bio priključen 122. francuskoj kolonijalnoj diviziji. Tada je zarobila 23 bugarska vojnika.

Dobila je mnoga najviša odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalja “Miloš Obilić”.

Jedina je žena na svijetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

SRNA

CATEGORIES
Share This