Godinu dana bez odgovora na pitanja u vezi smrti trudnice u Banjaluci

Godinu dana bez odgovora na pitanja u vezi smrti trudnice u Banjaluci

Ilijana Manojlović preminula je 18. aprila 2020. godine na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Ilijana je bila trudnica u četvrtom mjesecu trudnoće a preminula je nakon urađene aminocinteze. Godinu dana nakon njene smrti i dalje nema konkretnih odgovora na pitanja kako je moguće da zdrava žena umre nakon rutinskog pregleda i da li je i ko je odgovoran za njenu smrt.

Boris Manojlović, Ilijanin suprug svjedoči da godinu dana čeka na odgovore iz Tužilaštva ili UKC RS. On je bio taj koji je nakon što mu je supruga preminula obavijestio Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Činjenica je da je već godinu dana prošlo a to je slučaj koji se može, nakon istrage i vještačenja završiti za mjesec dana“, kaže Boris Manojlović.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva tvrde da je istraga i dalje u toku i da se predmet nalazi u radu kod postupajućeg tužioca. Tvrde da je tužilaštvo naložilo da se izvrši medicinsko vještačenje koje je obavljeno od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu. Pojašnjavaju da će Tužilaštvo nakon analize svih prikupljenih dokaza donijeti odluku o daljim radnjama kako bi se donijela tužilačka odluka.

Gerila info je u aprilu prošle godine u nekoliko navrata pisala o smrti trudnice na UKC Republike Srpske. Tada smo pisali da iako je postojalo veliko interesovanje, prije svega, porodice preminule ali i javnosti da je čitavom slučaju pristupljeno neozbiljno. Ministarstvo zdravlja je tek nakon dvanaest dana nakon insistiranja pravnog zastupnika porodice formiralo Stručni tim koji je trebalo da utvrdi pojedinosti u vezi sa smrću trudnice.

U vezi sa događajem UKC je izdavao opšta saopštenja bez konkretnih odgovora na postavljenja pitanja. Slično su radili i u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske. Neprijavljivanje smrti na UKC RS su pravdali time što je smrt trudnice policiji već prijavio njen suprug. Resorni ministar, Alen Šeranić je o smrti trudnice progovorio tek 23. aprila na konferenciji posvećenoj drugom događaju. On je tada izrazio žaljenje i rekao da Ministarstvo stoji na usluzi porodici.

Javnost je izvještaj Stručne komisije koju je formiralo ministarstvo dočekala sredinom juna. Rok je, za dostavljanje izvještaja, a samim tim i uručivanje porodici bio do 4. juna, a on je tek tada dostavljen resornom ministarstvu. Na upit portala Gerila Ministarstvu zdravlja navedeno je da je ispoštovan rok i da je izvještaj dostavljen do 4. juna, a iz izvještaja se vidi da je on zapravo dostavljen resornom ministarstvu 4. juna. Logički je da ministar Šeranić nije imao vremena da pročita i prouči detaljno izvještaj na više od 30 strana, ali je ipak stavio svoj potpis na izvještaj i kao takav je poslat advokatskoj kancelariji koja zastupa porodicu preminule Ilijane Manojlović.

Komisija je, kao što se vidi u izvještaju, formirana 30.4.2020. godine. Zahtjev za formiranjem ove komisije je podnijela porodica preminule, zastupana po advokatskoj kancelariji Stupar/Čortan.

Članovi komisije bili su Milan Latinović, specijalista interne medicine i predsjednik komisije, Željko Karan, specijalista sudske medicine, Nenad Babić, specijalista ginekologoje i akušerstva, Pejo Đurašinović, republički zdrvstveni inspektor, i Tatjana Ćorović, pravnik. Održano je sedam sastanaka, a jedan od tih sastanaka je održan na UKC RS kada su obavljeni razgovori sa zaposlenima na UKC. Posebno su obavljeni razgovori sa mužem i bratom pokojne Ilijane Manojlović.

Razgovor sa suprugom i bratom preminule obavljen je 12. maja 2020. godine.

Iz izjave supruga saznajemo da je pokojna Ilijana ranije imala dva spontana pobačaja, kao i jedan uspješan porod koji je protekao više nego uredno. Budući da je Ilijana bila starija trudnica, prijedlog dr. Gorana Vujića, Ilijaninog doktora, bio je da se uradi i amniocinteza, što je i urađeno 16. aprila ujutro oko devet časova. Ilijana je tada rekla doktoru da ju je doktor koji je radio amniocintezu iglom u stomak ubadao dva puta, kao i da se kod prvog uboda beba u stomaku mrdnula. Doktor je promijenio iglu kod drugog uboda i rekao joj da nakon postupka mora mirovati. Naredni dan 17.4. ujutro je dobila blagu temperaturu i počela osjećati drhtavicu i po savjetu jedne medicinske sestre odlučili su da odu na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo na UKC, međutim tu ih medicinska sestra upućuje na Infektivnu kliniku zato što je bila febrilna, ali bez pregleda i konsultacija sa doktorom.

Na infektivnoj klinici Ilijani su uzeti krv i bris, i mada im je rečeno da će nalaze dobiti u roku od pola sata, oni su nalaze čekali preko dva i po sata. Ilijana se sve vrijeme loše osjećala i imala bolove u leđima, a na kraju je i povratila. Nalaze su dobili između 16 i 17 časova, a dr. Roganović im je rekla da Ilijana nema Covid-19, te da joj je prilikom amniocinteze unijeta infekcija.

Ilijana i suprug se sa nalazom opet vraćaju na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, međutim opet čekaju oko 45 minuta, pa su tek onda upućeni između 18:30 i 19:00, gdje je Ilijani nakon pregleda dr. Peulić rekla da beba u stomaku više nije živa. Nakon toga, po izjavi supruga, Ilijana ostaje na klinici, a on i njihov maloljetni sin su se sa njom čuli oko 20:30 časova naveče i to je posljednji put da su razgovarali. Suprug je nakon što mu Ilijana nije odgovarala, zvao dežurnu sestru oko 22 časa naveče, koja je rekla da će alarmirati doktore oko Ilijane. Naredni dan 18. aprila pozvan je iz UKC RS, gdje mu je dr. Vesna Ećim Zlojutro saopštila da je Ilijana u teškom stanju, odnosno da ima sepsu. Ećim-Zlojutro nije znala uzrok sepse. Prijepodne je Ilijana preminula, nakon pokušaja reanimacije. Suprug je dr. Ećim-Zlojutro pitao šta se čekalo od 19 časova naveče prethodnog dana do četiri sata ujutro, kada je primljena u Kliniku zaintenzivnu terapiju, ali opet nije dobio nikakav odgovor. Ilijanin brat takođe nije dobio odgovore, ovaj put od dr. Škorić, koji je zapravo razlog sepse koja je dovela do Ilijanine smrti.

Suprug preminule i njegov advokat su u izjavi pred Komisijom rekli da je čudno što policijski inspektor nije isti dan dobio dokumentaciju koja se tiče Ilijanine smrti, nego tek naredni dan. Iz izjave supruga se vidi da je dr. Neno Dobrijević konstatovao difuznu intravaskularnu koagulopatiju (DIK) do koje dovodi, po riječima dr. Dobrijevića, upravo sepsa. Dobrijević je supruga pitao da li je urađen ultrazvuk, međutim suprug je rekao da Ilijanu nisu htjeli da prime na radiologiju zbog sumnje na COVID-19, iako je ranije utvrđeno da ona nije bolovala od tog oboljenja. Takođe, jedan od doktora (Hadžibegović) je tražio da se Iljana prebaci na Infektivno, a COVID-19 je, kao što smo već napomenuli, odmah na početku njihovog dolaska na UKC, eliminisan kao uzrok problema.

Sve izjave ispitanih su uzete u jednom danu i stiče se utisak “ušminkane” u odnosu, na primjer, na izjave supruga i brata pokojne Ilijane, koje su u nekim dijelovima i nerazumljive i nepovezane. Neobično je i to što su od svih zaposlenih koji su imali dodira sa ovim slučajem kao i menadžmenta UKC RS, izjave davali upravo na UKC, a ne u prostorijama Ministarstva zdravlja, kao na primjer, porodica preminule. Čak 34 osobe ispitane su u jednom danu u vremenskom intervalu od 10 časova do 17 časova, što matematički znači da je za razgovor sa jednom osobom moglo biti utrošeno maksimalno deset minuta.

GERILA info

CATEGORIES
Share This

COMMENTS