“EuroBlic” jednoj od najstarijih škola na istoku Srpske poklonio 300 knjiga

“EuroBlic” jednoj od najstarijih škola na istoku Srpske poklonio 300 knjiga

Osnovna škola “Boško Buha” u selu Štrpci kod Rudog jedna je od najstarijih škola na istoku Srpske, a osnovana je davne 1884. I dok je prije više od jednog veka ovde delovala i Srpska čitaonica, danas i deca i odrasli u Štrpcima muku muče da dođu do dobre knjige

Školska biblioteka jedino je mesto gde deca mogu pozajmiti knjigu, ne samo za sebe nego i za stariju braću i sestre i za roditelje. A knjižni fond te biblioteke je prilično skroman, priznaje mlada bibliotekarka i profesorka srpskog jezika, Jovana Ostojić, piše Srpskainfo.

U sklopu “EuroBlicove” rođendanske akcije, u kojoj je, širom Srpske čitaocima poklonjeno oko 2.800 knjiga, naša ekipa je posetila i školu u Štrpcima. Poklon paket sa više od 300 knjiga obradovao je domaćine.

– Oduševljeni smo. Ovako bogatu donaciju nismo dobili godinama. Podelićemo ove knjige sa našim područnim školama u pet okolnih sela, tako da će, nadam se, u svaki dom u ovom kraju stići bar jedna od ovih zanimljivih knjiga – kaže Jovana Ostojić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Škola u Štrpcima je prvu generaciju đaka upisala školske 1884/85 godine. Zvala se Prva narodna osnovna škola i bila je jedina obrazovna ustanova u gornjem Podrinju.

– U Štrpcima je 1907. osnovana Srpska pravoslavna čitaonica, koja je već naredne 1908. goine imala 106 članova – zapisao je Predrag Ostojić, istoričar iz Rudog.

Interesantno je da je škola prvobitno radila u parohijskom domu, da bi tek kasnije, dolaskom austrougarske okupacije, bila izgrađena prva školska zgrada u ovom živahnom selu na granici BiH i Srbije.

– Interesantno je da su ovde, pre više od 100 godina, gostovale pozorišne trupe i da su Štrpčani, mnogo pre nego meštani mnogih varoši gledali predstave – kaže Jovana Ostojić.

Navodi da je u februaru 1906. godine u Štrpcima gostovalo pozorište iz Sarajeva sa predstavom”Zidanje Skadra na Bojani”, s ciljem da se prikupi novac za izgradnju Srpske čitaonice.

Bogatu tradiciju kulture i pismenosti danas čuva Osnovna škola “Boško Buha”, koju pohađa 67 đaka u Štrpcima i još 50-ak u u područnim školama u okolnim selima.

Simpatična i šarena školska zgrada, sagrađena pre nekoliko decenija pored stare škole iz doba Austrougarske, kuburi sa dotrajalom stolarijom i manjkom prostora za biblioteku, ali zato kreativnih ideja ima na pretek.

Osnovali su medijateku, u kojoj, kroz nove tehnologije, nastoje da deci približe dobru staru knjigu i ukažu na značaj čitanja.

– Važno je da kod đaka izgradimo čitalačke navike, da razvijaju kritičko mišljenje i da razumiju svet u kojem žive. To je jedini način da ih pripremimo za život. Kako je rekla čuvena filozofkinja Hana Arent, odrasli moraju biti spremni da mladima objasne svet koji im ostavljaju – kaže Jovana Ostojić.

Ona je dodala da je cilj vaspitanja i obrazovanja da deca shvate zašto je svet ovakav kakav jeste i da budu spremni da ga menjaju na bolje.

– Čitanje je u tom procesu nezamenjivo i jako je bitno da mladi čitaju različitu literaturu, a ne samo obaveznu školsku lektiru. Drago nam je što će sa “EuroBlicovom” donacijom naša biblioteka biti obogaćena knjigama popularnih žanrova, koje će, nadam se, našoj deci biti privlačnije od lektire – rekla je Jovana.

Dobri domaćini iz Štrbaca potrudili su se da na poklon uzvrate poklonom i to onim najlepšim – knjigom. Ekipi “EuroBlica” su darovali dve vredne knjige iz svoje zavičajne zbirke: “Rudo u velikom ratu 1914-1918” autora Predraga Ostojića, te zbornik naučnih radova posvećen Milošu Vidakoviću, pesniku iz ovog mesta, kojem se divio i čuveni Ivo Andrić.

OMILJENO ŠTIVO

Posetom školi u Štrpcima završena je rođendanska turneja, tokom koje je “EuroBlic” svojim čitaocima poklonio oko 2.800 knjiga. Ekipe “Euroblica” posetile su Sigurne kuće, škole, domove penzionera i udaljena planinska sela i uručile ukupno 10 paketa knjiga. Radi se uglavnom o popularnoj literaturi, biografijama, knjigama recepata za pripremu starinskih jela.

Poklon “Euroblica” su dobile osnovne škole u Strojicama kod Šipova, u Kupresu u Republici Srpskoj, te u Štrpcima kod Rudog, kao i domovi penzionera u Banjaluci i Gradiški, te Sigurne kuće za žene i decu žrtve nasilja u porodici u Banjaluci, Bijeljini i Modriči. P

aketom knjiga “EuroBlic” je obradovao i stanare Roditeljske kuće u Banjaluci, u kojoj, zajedno sa svojim mamama i tatama, borave deca koja se u UKC RS leče od malignih bolesti.

 

Ispostavilo se da su ljubavni i krimi romani i knjiga o Titovoj najvećoj ljubavi, Davorjanki Zdenki Paunović, omiljeno štivo za penzionere i žene, dok su se deca, očekivano, otimala za biografiju čuvenog fudbalera Lionela Mesija.

 

CATEGORIES
Share This