Episkop Fotije napisao pjesmu “Ustoličenje”

Episkop Fotije napisao pjesmu “Ustoličenje”

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije napisao je pjesmu “Ustoličenje” koja govori o događajima iz Crne Gore sa ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

UPodgorici mir, na Cetinju rat, ođe rekoše, u Crnoj Gori, niko nikom, više neće biti brat . Al’ desantom mira ne bi tako, nego dva brata u Hristu, novi Petar i Pavle, Crnu Goru oazom mira učiniše –  glase prve dvije strofe pjesme “Ustoličenje“.

U pjesmi se pominje podvig patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koji mirom i ljubavlju  uspjeli da pobjede one koji su sramno htjeli da spriječe ovaj sveti čin ali i čuvene litije u kojima je narod crnogorski branio svetinje.

“Ustoličenje, kruna Litija, Porfirije i Joanikije narod nebesima uznevši, pred moštima ih Svetog Petra na Cetinje spustiše, Svetom vladici do kivota”

Episkop Fotije je između ostalog poznat i po pisanju duhovnih pjesama a autor je i zbirke pjesama “Pesma o osmom danu”, u kojoj je 136 pjesama posvećenih blagoslovu i težini čovjekove egzistencije.

Episkop Fotije nalazi se na čelu Eparhije zvorničko-tuzlanske od 2017. godine, u protekloj godini obilježio je 20 godina arhijerejske službe a član je i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve

ISTOK

CATEGORIES
Share This