Egić – Mišić: Dijalogom do najboljih rješenja za radnike u srpskoj

Egić – Mišić: Dijalogom do najboljih rješenja za radnike u srpskoj

– Od resornog ministarstva se očekuje da što prije pokrenemo rad Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske gdje ćemo u tripartitnom dijalogu pokušati riješiti sva pitanja koja smo čuli i od Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca – rekao je Egić novinarima u Banjaluci, gdje je povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada posjetio Savez sindikata Srpske.

Egić je ukazao da se dešavaju mnoge stvari, pa i takve da na 1. maj rade oni koji ne bi trebalo.

– Pokrenućemo dijalog u narednom periodu kako bi takve stvari otklanjali i da svakim svojim korakom i aktom doprinesemo poboljšanju statusa radika – rekao je Egić.

On je ocijenio da sindikati s pravom ukazuju na anomalije u društvu, dodavši da mnogo stvari u sferi radničkih prava nije na nivou.

– Sindikat i jeste tu da ukazuje na te probleme, a mi kao Vlada Srpske i resorno ministarstvo ćemo u narednom periodu fokus staviti na te stvari da pokušamo da to, malo po malo, ispravljamo – naveo je Egić.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da će Savez pozvati Vladu na dijalog kako bi bio uređen sistem plata u realnom sektoru, odnosno da se potpiše kolektivni ugovor.

Mišićeva je naglasila da su prošle godine poslodavci prijavili neto dobit veću od četiri milijarde KM, te tvrdi da je ista suma ostala u sivoj zoni.

– Prosječna plata je 1.258 KM, a 64,20 odsto ukupnog broja radnika u Srpskoj ne mogu `dobaciti` do tog iznosa – rekla je Mišićeva.

Međunarodni praznik rada – 1. maj obilježava se širom svijeta u znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za radnička prava.

Prvog maja 1886. više desetina hiljada radnika zahtijevalo je bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.

SRNA

CATEGORIES
Share This