Država treba da se pripremi za otkup viškova pšenice

Država treba da se pripremi za otkup viškova pšenice

Za nešto više od dva mjeseca pred žetvu pšenice, silosi i magacini su puni prošlogodišnjeg roda pšenice, jer otkupljivači nisu uspjeli da ga prodaju, pa je pitanje da li će i gdje biti mjesta za skladištenje novog roda. Takođe, ni poljoprivrednici koji su uskladištili pšenicu nisu uspjeli da je prodaju.

„U ovakvim situacijama najbolje se vidi koliko su nam potrebne robne rezerve, bez kojih smo nepromišljeno ostali, zbog kratkovide odluke istih ovih ljudi koji i danas donose odluke na nivou Republike Srpske. Robne rezerve, između ostalog, služe i za intervencije i regulacije tržišta, odnosno, zaštitu domaćeg proizvođača u vremenima nestabilnosti“, ocijenio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Nažalost, kako kaže, ni Vlada Republike Srpske, kao ni njihovi partneri na nivou BiH, ne pokazuju namjeru da zaštite domaću proizvodnju tako što bi otkupili pšenicu i uskladištili je u robne rezerve i, po povoljnim cijenama, učinili je dostupnom našim mlinoprerađivačima.

Domaća proizvodnja hljebnog žita je dovoljna samo za tromjesečnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, pa je paradoksalno da domaća pšenica ne može da se proda zbog nekontrolisanog i prekomjernog uvoza brašna. To je dovelo u nepovoljnu situaciju domaće mlinoprerađivače, koji zbog uvoza ne mogu da plasiraju na tržište domaće brašno i izloženi su nelojalnoj konkurenciji uvozničkog lobija.

„Došli smo u situaciju da se pšenica proizvedena izvan Republike Srpske prodaje i prerađuje, a domaća pšenica stoji u silosima, uz male šanse da bude prodana. Pošto su Vladi i ministrima puna usta brige o poljoprivrednicima, pozivamo ih da pokažu odgovornost i domaćinski pristup problemu tako što će otkupiti prošlogodišnji rod pšenice za robne rezerve, a ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Stašu Košarca da preduzme mjere iz svoje nadležnosti kako bi najzad zaštitio domaćeg poljoprivrednika, prerađivača i potrošača.

To će im pomoći i da se sjete koliko je institucija robnih rezervi važna za uređeno tržište u svakoj ozbiljnoj državi, ali će pomoći i poljoprivrednicima da opstanu u teškim vremenima tržišnih nestabilnosti u kojim svaka zemlja pokušava da zaštiti svoje proizvođače. Znamo da nije lako preko noći promijeniti politiku i početi da se rukovodi potpuno drugim načelima od dosadašnjih, ali neka bar pokušaju. Vidjeće da je moguće“, poručio je gradonačelnik Bijeljine.

(BN)  Foto: Bigstockphoto/budabar

CATEGORIES
Share This