Doniranje najdragocjenije tečnosti u stalnom porastu u Srpskoj

Doniranje najdragocjenije tečnosti u stalnom porastu u Srpskoj

Dobrovoljno davanje krvi u Republici Srpskoj je u stalnom porastu tako da su količine najdragocjenije tečnosti trenutno na zadovoljavajućem nivou.

Da je tako, pokazuju podaci Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, u kojima se ističe da je tokom 2020. godine prikupljeno 32.000, a naredne godine 37.500 doza najdragocjenije tečnosti.

Veselka Ćejić, šefica Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, navela je za “Nezavisne” da je u prvih šest mjeseci ove godine krv doniralo oko 17.000 dobrovoljnih davalaca.

“Treba napomenuti da jedan davalac krv može dati i više puta tokom godine ili da se registruje samo jednom, kada i daruje krv. Tokom prve polovine godine u Srpskoj je prikupljeno oko 18.000 doza krvi”, pojasnila je Ćejićeva.

Prema njenim riječima, kako zalihe krvi zavise od pojedinačnih pacijenata u bolnicama i njihovih potreba, teško je u datom trenutku definisati koja krvna grupa je trenutno najpotrebnija.

“U principu, najpotrebnija je krvna grupa A Rh D pozitivna, kao najčešća krvna grupa u našoj populaciji, a ujedno je i krvna grupa najčešće zahtijevana od strane kliničkih ljekara”, kazala je Ćejićeva.

Kako je istakla, tokom ove godine su najviše prikupljene doze A+ krvne grupe, srazmjerno učestalosti krvnih grupa u našoj regiji.

“Tokom ljeta se tradicionalno smanjuju zalihe krvi, i to najviše u julu i avgustu zbog manjeg broja dobrovoljnih davalaca krvi, godišnjih odmora, te raspusta u školama”, objasnila je Ćejićeva.

Tokom 2020. godine u Banjaluci je prikupljeno 11.000 doza krvi, dok je 2021. godine prikupljeno 13.000.

“Ukupan broj davalaca krvi u RS 2020. godine bio je 23.000, dok se naredne godine povećao na 27.000”, naveli su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Kazali su da akcije dobrovoljnog davanja krvi pomažu u održavanju zadovoljavajućih zaliha krvi za stanovništvo RS, zbrinjavanje hitnih slučajeva, trudnice i žene nakon poroda, liječenje beba i djece i različite vidove operacija, te dokazuju da postoje humani građani koji su svjesni činjenice da samo jedna doza krvi može nekome spasiti život.

“Da bi se zadovoljile potrebe liječenja pacijenata raznim hemoproduktima, u RS bi bilo potrebno 30 dobrovoljnih davalaca na svakih 1.000 stanovnika, što u suštini znači da bi tri odsto populacije trebalo da daruje krv jednom u toku godine da bismo na raspolaganju imali dovoljne zalihe krvi”, kazali su ranije u ovom zavodu.

Podsjećamo, Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske organizovan je kroz rad transfuzioloških službi u 10 gradova RS.

Najdragocjenija tečnost se može dati u transfuziološkim službama koje se nalaze u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Gradišci, Prijedoru, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči, Trebinju i Nevesinju.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This