Djela žive vječno: Mitropolit Amfilohije satima tražio tijela poginule djece u Gradiški

Djela žive vječno: Mitropolit Amfilohije satima tražio tijela poginule djece u Gradiški

Priča jednog od najpoznatijih i najpriznatijih srpskih fotografa Dragoljuba Zamurovića

Jedan od najpoznatijih i najpriznatijih srpskih fotografa Dragoljub Zamurović često na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavljuje fotografije napravljene tokom njegove plodonosne karijere.

Fotografije uvijek prati kratka priča i anegdota, a jedna od njih je vezana i za blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija koji je satima tražio tijela poginule djece u Gradiški, u Bosni i Hercegovini.

Fotografiju i Dragoljubovu priču, uz njegov pristanak objavljujemo u cjelosti:

Tokom operacija “Bljesak” oboren je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva kojim je upravljao Rudolf Perešin, nekadašnji đak Vazduhoplovne vojne gimnazije “Maršal Tito” i član Saveza komunista još iz tih dana.

Postao je poznat po tome što je 25. okrobra 1991. godine kao oficir JNA avionom MiG-21 prebjegao u Austriju, a četiri dana kasnije pristupio Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu.

Prilikom obaranja njegovog aviona, iz koga je prethodno izbačen tovar bombi, porušeno je nekoliko zgrada u Gradišci u kojima je dvoje male djece nastradalo. Snimajući te ruševine primijetio sam tadašnjeg vladiku Amfilohija koji je satima kopao tražeći njihova tijela, vjerovatno da bi im održao opelo i sahranio ih.

Poslao sam snimke sa propratnim tekstom francuskoj foto-agenciju “Gama” koja ih je distribuirala širom svijeta.

Sjutradan mi se javio urednik jednog časopisa iz Holandije pitajući za potvrdu svih podataka koje sam proslijedio uz fotografije.

Htei je da se uvjeri iz prve ruke da li su poginula djeca srpske ili hrvatske nacionalnosti kako ne bi objavio pogrešan podatak.

Tako rade ozbiljne novine i njihovi urednici, za razliku od lažljivih tabloida.

Dan

CATEGORIES
Share This