Danas je Svjetski dan Roma

Danas je Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma obilježava se danas u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, a koji se smatra jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku, a službeno je prihvaćen naziv Rom, što znači čovjek.

Romi danas čine nešto više od pet procenata evropskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizuje zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simnolizuje nebo. Crveni točak u sredini zastave predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna bazira se na staroj romskoj pjesmi “Đelem, đelem”.

Prema popisu stanovništva provedenom 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi 12 583 Roma, od čega njih 10 036 živi u Federaciji BiH, 2 057 u Republici Srpskoj i 490 u Brčko distriktu.

Poseban izvještaj o položaju Roma Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH i Misije OESS-a u BiH, procjenjuje da na teritoriju BiH živi oko 50 000 Roma.

srpskacafe.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS