Danas je Pokrov Presvete Bogorodice: Ovi običaji prate praznik, jedan je posebno važan za djevojke

Danas je Pokrov Presvete Bogorodice: Ovi običaji prate praznik, jedan je posebno važan za djevojke

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Pokrov Presvete Bogorodice, veliki hrišćanski praznik za koji se vezuje mnoštvo običaja.

Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice hrišćanskog svijeta, jedan je od najvećih posvećenih Bogomajci, a obilježava se sjećanje na njeno čudesno pojavljivanje.

Prema predanju, ona se pojavila za vrijeme molitve u carigradskoj Bogorodičnoj crkvi 911. godine. Jevanđelsko predanje kaže da je bila obučena “u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama”, a u rukama je imala veliki šal kojim kao da je pokrivala narod.

Zbog toga se ona na pravoslavnim ikonama pojavljuje sa pokrovom u rukama okružena svetiteljima u bijelim haljinama. Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Ovaj praznik se često naziva i Pokrovice i smatra se da je ženski praznik, Posebno posvećen porodiljama i majkama. Zbog toga bi sve pripadnice ljepšeg pola trebalo da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove.

Kod srpskog naroda je običaj da žene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka djevojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnila i odgajala djecu u zdravlju i sreći, piše Blic.

Ukoliko u vašoj blizini postoji mladi bračni par, koji po vama ima idealan brak, dobro bi bilo da na dan ovog velikog praznika sa njima razgovarate o tome šta je potrebno za srećnu bračnu zajednicu.

U stara vremena, na ovaj dan, devojke su spremale kolače koje su držale pored kreveta kako bi privukle mladoženju u kuću.

Udate žene ovaj dan kupuju hrizanteme, stavljaju ih pred vrata kako bi privukle sreću, ljubav i porodično blagostanje.

SI

CATEGORIES
Share This