Da li će SDT Novović istražiti učešće crnogorskih državljana u monstruoznom zločinu nad Srbima u Čajniču?

Da li će SDT Novović istražiti učešće crnogorskih državljana u monstruoznom zločinu nad Srbima u Čajniču?

Najmlađa žrtva je bio 14-godišnji Željko Mašić

Glavni specijalni državni tužilac, Vladimir Novović, na samom početku svog mandata dokazao se crnogorskog javnosti po nizu hapšenja visokih DPS funkcionera, mahom iz pravosudnog sistema, zbog čega je zavrijedio veliku pažnju.

Međutim, kada i da li će Novović privesti kraju slučaj zvjerskog mučenja i zločina nad srpskim stanovništvom u čajničkoj opštini od strane muslimana iz Pljevalja, tokom 1993. godine kada je veliki broj Srba ubijen, dok je pričinjena i ogromna ratna šteta.

Podsjetimo, protiv osmorice muslimana iz Pljevlja policija iz Čajniča podigla je krivične prijave 1993. godine, zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Osmorica Pljevljaka su osumnjičena da su 14. februara 1993. godine, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, naređivali napad na civilno stanovništvo i civilna naselja, vršili ubistva, neljudski postupali i protivzakonito odvodili ljude u koncentracione logore.

„Istragu u ovom predmetu vodilo je tužilaštvo Crne Gore, a sada je predmet u nadležnosti Tužilaštva BiH“, potvrđeno je u januaru mjesecu ove godine podgoričkom „Danu“ iz više izvora.

U zoru, tog 14. februara 1993. godine, s teritorije Crne Gore iz pravca sela Bukovica pripadnici tzv. Armije BiH napali su nezaštićena sela Trpinje i Šapići u opštini Čajniče.


Vladimir Novović

S leđa, odakle su Srbi, mještani čajničkih sela, i najmanje očekivali.

Muslimanski vojnici prethodno su prošli kroz slabo povezane položaje Vojske RS i prešli na teritoriju Crne Gore, gdje su ih dočekali muslimani iz Bukovice. Mnogi od njih i sami su tog dana obukli uniformu tzv. Armije BiH.

Iskaz zarobljenih vojnika tzv. Armije BiH potvrđuje pomoć i učešće muslimana iz Bukovice u Crnoj Gori u napadu na Čajniče. I transkripti razgovora, koje je u knjizi „Državna tajna objavio Semir Halilović, sin ratnog komandanta tzv. Armije BiH Sefera Halilovića jasno dokazuju da su u pokolju srpskog civilnog stanovništva u čajničkim selima učestvovali crnogorski državljani muslimanske nacionalnosti iz Pljevalja.

U dokumentima koje je objavio Halilović precizno je navedena naredba kako treba izvesti napad u Čajniču, preko Crne Gore, ko su bili saradnici iz pljevaljske Bukovice i kako je uz njihovu pomoć izbegnut susret sa graničarima Vojske Jugoslavije.

LJudi koji su preživjeli ove događaje tvrde da je muslimanska vojska znala odziv i lozinku, koja se koristila u komunikaciji između pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su bili na granici sa Bosnom, i pripadnika Vojske Republike Srpske, koja je upravo promijenjena 13. februara 1993. godine dan uoči zločina. Smatraju da je u Vojsci Jugoslavije bila „krtica, koja je odala lozinku ili je prodala muslimanskim snagama.

Blaško Popović iz sela Trpinja, nastanjen u Čajniču, jedan od svjedoka napada muslimana na srpska sela u opštini Čajniče, medijima je ispričao je detalje događaja.

„Prvo smo vidjeli da je zapaljena kuća Radeta Pijevića, kuća je gorela navrh sela Šapići. Tamo je bilo naše rodbine i male djece. Dogovarali smo se kako da izvučemo naše ljude iz Šapića. Pošto je muslimanska vojska zapalila više kuća u Šapićima, mještani obližnje Trpinje, u strahu od pokolja organizovano su napustili selo. Krenuli su preko Hanine do Ponikava, gdje su ih muslimanski vojnici sačekali pucnjavom i ubili Dušanku Mašić (50). Na istom mjestu ubijen je i trinaestogodišnji Željko Mašić, koji je nakon ranjavanja masakriran, a ubijen je i Miroslav Krnojelac (54), koji je vozilom Hitne pomoći naišao ispred muslimanske zasjede. Zaklan je Trifko Dačević (66), a pronađena su i masakrirana tijela Dušana Čevića, Duška Katana, Boža Dačevića, Stanojke Dačević, Steva i Vučka Kovačevića. Svi su ubijeni iz vatrenog oružja, a kasnije su njihova tijela izmasakrirana„, ispričao je Popović.

Poslušajmo potresno svjedočenje svjedoka ovog zločina koji još uvijek čeka pravdu.

IN4S

CATEGORIES
Share This