Broj beskućnika na najvišem nivou u posljednjih 20 godina

Broj beskućnika na najvišem nivou u posljednjih 20 godina

Škotska je u septembru 2022. zabilježila novi rekord od 28.944 prijava beskućnika, što je najveći broj od pokretanja evidencije škotske Vlade 2002. godine.

Ovaj broj, objavljen u utorak, veći je za 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tokom šest mjeseci do kraja septembra primljeno je 19.066 prijava, što je povećanje od šest odsto u odnosu na prošlu godinu i više od brojeva prije pandemije.

Došlo je i do naglog povećanja broja djece smještene u privremenom smještaju u odnosu na prethodnu godinu, za 10 odsto, na 9.130.

Posljednji podaci pokazuju da je broj domaćinstava koja su ostala bez krova nad glavom iz privatnih iznajmljenih stanova u periodu od aprila do septembra 2022. godine veći za 14 odsto.

Sekretar za stambena pitanja Šona Robison ocijenila je situaciju kao zabrinjavajuću, dodajući da je škotska Vlada naručila akcioni plan za rješavanje ovog problema.

Škotski konzervativci nazvali su statistiku „krajnje sramotnom“, a laburisti su rekli da su to sramotne brojke koje ogoljavaju stvarnost rastuće stambene krize u Škotskoj.

Više od polovine njih živjelo je u Edinbugu i Glazgovu. U slučaju Edinburga, broj mladih koji žive u takvim nekretninama udvostručio.

Otvoreni slučajevi – ili ljudi koji su u sistemu i klasifikovani kao „beskućnici“ – na najvišem su nivou ikada.

Naznake zašto bi to moglo biti nalaze se u statistici – broj domaćinstava koja su ostala bez krova nad glavom zbog privatnih podstanara raste iznad brojeva zabilježenih prije kovida-19.

To se događa upravo u trenutku kada broj slučajeva beskućništva koje rješavaju lokalne vlasti pada, prenosi „BBC„.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This