Brod: Pčelari u akciji sadnje medonosnog drveća

Brod: Pčelari u akciji sadnje medonosnog drveća

Članovi brodskog udruženja pčelara „Vučjak“ danas su na potezu od naselja Skele do gradske tržnice i kod JUOŠ „Sveti Sava“ zasadili pedesetak sadnica lipe. Ovim pčelarsko udruženje nastavlja realizaciju plana zacrtanog još 2012. da svake godine zasade 1.000 sadnica medonosnog drveća na širem području opštine.

Predsjednik udruženja Luka Šljivić ističe da iz godine u godinu uspjevaju održati nivo sadnje, te da su prošle godine uz podršku opštine Brod nabavili 2.300 sadnica bagrema i lipe.

-Na ovaj način želimo da se zahvalimo lokalnoj upravi na pomoći, da se odužimo gradu i doprinesemo njegovom ljepšem izgledu. Ulica od naselja Skele prema gradskoj pijaci dobiće lijep drvored, a naše nastojanje je da ovakva mjesta postanu mini parkovi, oaze za odmor naših sugrađana-, rekao je Šljivić, dodajući da su dio sadnica pčelari zasadili u blizini svojih pčelinjaka.

On dodaje da aktivizam pčelara prepoznaju i građani.

-Često i sami sugrađani zasade poneko stablo, a treba istaći da je jedan naš član o vlastitom trošku zasadio 1.000 sadnica bagrema. Smatram da je ovo jako korisna aktivnost za pčelare ali i lokalnu zajednicu. O tome svjedoče naše prethodne akcije na širem području opštine gdje danas imamo mnoštvo formiranih stabala koja su ukras kako centara mjesnih zajednica tako i drugih lokacija-, dodao je on.

Sadnja medosnog drveća bila je prilika i za druženje brodskih pčelara i razmatranje aktuelnih pčelarskih prilika.

D.I./Radio Brod

CATEGORIES
Share This