Bratsko sabranje u selu Orah u Pivi oko crkve Svetog Save na Malu Gospojinu

Bratsko sabranje u selu Orah u Pivi oko crkve Svetog Save na Malu Gospojinu

Crkva je dvjesta godina starija od znamenitog Pivskog manastira, iz koje je prilikom njegovog osveštanja uzimana odežda i zvono. Tako nam kaže predanje o crkvi Svetog Save u selu Orahu u Pivi – opština Plužine u Crnoj Gori, zasigurno jednoj od najstarijih pivskih bogomolja, čija gradnja datira duboko u srednji vijek.

Po dimenzijama mala i kamenom popločana, svjedok je minulih vijekova, duhovno uporište i jedna od najvećih svetinja Pive. Saborna je crkva četiri sela: Prisojnog i Osojnog Oraha, Jasena i Lisine, čiji je žitelji svojim trudom obnoviše 1922. godine. Pored ove crkve sahranjen je i čuveni srpski junak serdar Vule Adžić („a serdar Vule sa tanke kule…“).

Skoro cijeli vijek poslije, crkva i prostor oko nje ponovo se obnavljaju trudom vjernog naroda okupljenog oko Crkvenog odbora sastavljenog od pregalaca i domaćina iz pomenuta četiri sela. Njihovim radom veliki dio posla je već urađen a do sljedeće godine i Male Gospojine planirano je da svi radovi budu završeni i crkva osveštana.

U Orahu je, inače, za Malu Gospojinu, vijekovima održavan veliki Crkveno – narodni sabor na kome se okupljao narod tri hercegovačka plemena – Pive, Gacka i Golije. Koliko je ovaj sabor bio veliki i važan dovoljno je istaći podatak da se za Malu Gospu u Orahu u neka sretnija vremena udavalo i po trideset djevojaka!

Iako u neuporedivo manjem obimu tradicija saborovanja na ovaj praznik i dalje se trudom mještana održava s nepokolebljivom vjerom da će opet zasijati starim sjajem i brojnošću. I ovogodišnji sabor svjedočio je vjeru da će to tako i biti. Čestiti pivski domaćini potrudili su se da svojski dočekaju drage goste, kojih je i ove godine po starom običaju bilo i iz Golije iz Gacka iz koga su najbrojniji bili predstavnici bratstva Adžić, čija je matica selo Lisina, iz koje su se raselili u brojna gatačka sela. Gusle, dvojnice, tradicionalna pjesma (ganga), kolo i recitacije učenika osnovne škole bili su dio programa, koji je ostavio poseban utisak. Sve je, naravno, počelo svetom liturgijom koju je služio iguman manastira Piva, Jeftimije, uz sasluženje monaštva iz pivskih manastira Zagrađe i Dola, ali i monaha iz kijevsko – pečerske lavre. Poslije liturgije je bila spremljena trpeza ljubavi na kojoj su se našli brojni tradicionalni proizvodi iz Pive od čuvenog pivskog skorupa do nadaleko poznate rakije – oraške šljive i kruške.

 

Kako napomenuše u Crkvenom odboru trenutno i pored svih radova na računu za obnovu crkve imaju skupljenih 20 000 evra, što je garancija da će sve što su planirali i ostvariti. U selu Orah je, vrijedno je napomenuti, prije nekoliko godina sa radom opet počela Osnovna škola „Marko Kulić“ koja je godinama bila zatvorena, što je danas ne mala rijetkost. Trenutno ovu školu pohađa pet učenika, a kako kažu u selu ima još dvoje djece koji će biti njeni učenici. U Orahu je jedan od mještana počeo da gradi veliki ugostiteljski objekat, koji će zasigurno i ovaj kraj Pive učiniti pristupačnim za turiste, koji u velikom broju naročito posljednjih godina posjećuju cjelokupnu teritoriju opštine Plužine, uživajući u iskonskoj ljepoti i sadržajima koji im se nude i koji se neprestano unapređuju. I voće, kojim je „oraška vala“ bogata, izdašno je rodilo. Sve su to znakovi koji govore da se u našim naizgled pasivnim krajevima i te kako može život održati, samo da se vratimo sebi, svojoj crkvi i vrijednostima, koje su naši preci imali, čuvajući svijest da smo jedno i zajedno, bez obzira na granice i ograničenja koja nam se nameću.

ISTOK

CATEGORIES
Share This