Borci nezadovoljni: Dosta je bilo traženja milostinje, slijede demonstracije

Borci nezadovoljni: Dosta je bilo traženja milostinje, slijede demonstracije

 

Nakon što je Vlada Srpske prekjuče donijela odluku o utvrđivanju osnovice za obračun mjesečnog boračkog dodatka za 2023. godinu u iznosu od 2,20 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, dok je visinu osnovice za obračun godišnjeg boračkog dodatka za 2022. odredila u iznosu od 4,43 KM po mjesecu provedenom na “prvoj liniji”, iz boračkih udruženja stižu poruke da to ni približno ne ispunjava njihove ranije zahtjeve.

Sve se znalo

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), Radan Ostojić, za Srpskainfo kaže da je odluka Vlade bila očekivana, te da se ona najavljivala već dva mjeseca unazad.

– Iznos osnovice za lične i porodične invalidnine, mjesečni i godišnji borački dodatak ne predstavljaju novost, jer se njihova visina znala još prije dva mjeseca prilikom usvajanja budžeta Republike Srpske za ovu godinu. Prilikom prošlogodišnje rasprave o ovom pitanju u parlamentu Srpske prenio sam nezadovoljstvo Boračke organizacije na ukupno planirana sredstva za boračka primanja – kaže Ostojić, dodajući da ova primanja, kako ističe, nisu bila “ni približno dovoljna za rješavanje zahtjeva koje je Skupština BORS uputila nadležnim institucijama”.

Podsjećamo, sredinom prošle godine, nakon sastanka Koordinacionog odbora boračkih organizacija u Bijeljini, usvojeni su zaključci o neophodnosti uvođenja jedinstvenog boračkog dodatka na mjesečnom nivou za sve demobilisane borce čija bi osnovica bila pet KM, kao i povećanje osnovice za obračun ličnih i porodičnih invalidnina na 80 odsto od prosječne neto plate iz prošle godine.

– U roku od mjesec dana biće održana sjednica Skupštine BORS, čije će odluke i naredni koraci u mnogome zavisiti od nastavka razgovora s nadležnim institucijama Republike Srpske i postignutim rezultatima u vezi s rješavanjem zahtjeva Skupštine, koji se odnose na poboljšanje statusnog i materijalnog položaja boračkih kategorija. Ovim što je sada predviđeno, BORS uopšte nije zadovoljan – poručuje Ostojić.

Dosta je milostinje

Između ostalog, Vlada Republike Srpske koja, inače, zvanično još nema ministra rada i boračko-invalidske zaštite nakon što je nesuđeni ministar, Dragoslav Kabić, podnio ostavku samo par dana nakon što je postavljen na tu dužnost, na prekjučerašnjoj sjednici donijela je i odluku da osnovica za obračun godišnjeg boračkog dodatka za 2022. godinu iznosi 4,43 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava.

Potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljko Klincov, s druge strane, nema dilemu da će bivši borci Vojske Republike Srpske uskoro masovno izaći na ulice ukoliko vlast, kako kaže, ne obezbijedi uslove za život dostojan čovjeka onima koji su najzaslužniji za stvaranje i odbranu Srpske.

– Prošlo je vrijeme pregovaranja i traženja milostinje od onih koji, očigledno, ne žele da obezbijede borcima prava koja im pripadaju. Ukoliko vlast i novi ministar, ma ko to bio, ne obezbijede mjesečni dodatak u iznosu od pet KM, što smo tražili još prošle godine, slijede demonstracije pred zgradom Vlade. To više neće biti protesti upozorenja, kao do sada, već prave demonstracije. Da li će nas doći hiljadu, pet ili deset hiljada, uopšte nije važno. Za one što imaju para za sve svoje privilegije i za povećanje svojih plata, a nikad nemaju dovoljno za one koji su stvarali Republiku Srpsku, nemamo više nikakve tolerancije – poručuje Klincov.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This