Borba za potomstvo u Republici Srpskoj sve teža

Borba za potomstvo u Republici Srpskoj sve teža

Neograničen broj besplatnih pokušaja vantjelesne oplodnje i povećavanje starosne granice, zahtjevi su koje građani i nevladine organizacije postavljaju pred nadležne. U ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske napominju da su uvedene novine dok u Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da za povećanje broja postupaka trebaju dodatni izvori finansiranja. U Srpskoj i dalje privatna klinika vrši ove postupke.

Parovi iz Republike Srpske koji imaju problem sa začećem, imaju pravo na tri besplatna postupka vantjelesne oplodnje, finansirana od strane Fonda zdravstvenog osiguranja. U većini slučajeva ovaj broj pokušaja nije ni blizu dovoljan da bi žena ostala u drugom stanju. Organičavajući faktor su godine, ističu u Udruženju porodica sa problemom steriliteta “Roda Banjaluka“.
“Vrlo često se ta tri postupka potroše pa par treba neku novu metodu i onda ostanu sami bez ikakve pomoći i podrške države jer je potrošeno vrijeme, pokušaje koje država nudi i ljudi ostanu prepušteni sami sebi“, izjavila je predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Roda“  Banjaluka, Dajana Kuzmanović.
Srpska je bogatija za 1800 beba koje su rođene postupcima vantjelesne oplodnje.  Ovo su podaci jedine privatne klinike u Srpskoj koja radi ove procese i oni pokazuju da tri pokušaja nisu dovoljna. Uspješnost ove klinike je 43 odsto.
“Tri pokušaja su generalno malo za postupke vantjelesne oplodnje, kod nas se finansira ženama do 40 godina kompletan postupak a do 42 godine je 50 odsto i iznad 42 pacijenti plaćaju sami. To je ralativno mali broj pokušaja bez obzira kolika je uspješnost u nekoj klinici“, rekla je specijalista ginekologije i akušerstva, Aleksandra Govedarević.
U ministrastvu zdravlja podsjećaju da je novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske definisano i pravo da parovi nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje treći mogu da urade u klinici po izboru.
Uvođenje dodatnih izvora finansiranja je neminovno kako bi se ubuduće moglo odgovoriti svim izazovima koji se stavljaju pred zdravstveni sistem Srpske, a jedan od njih je i veći broj postupaka vantjelesne oplodnje, odgovaraju iz Fonda zdrtavstvenog osiguranja Srpske.
U prošloj godini odobren je 591 zahtjev za vantjelesnu oplodnju, a za procedure koje su obavljene izdvojeno je oko 2,9 miliona KM. Pored toga, troškovi refundacija vantjelesne oplodnje koje su rađene izvan Republike Srpske iznose oko 330.000 KM – navode u Fondu.
Svi imaju više prava od nas, a naročita Srbija, na koju se moramo posebno ugledati, ističu u Udruženju „Roda“.
“Postoje razne metode koje se mogu uraditi, ono što je problem što puno koštaju. Evo ja sam bila na postupku sa dopniranom jajnom ćelijom, moj postupak nije uspio i prošlo je neko vrijeme a ja plaćam kredit za svoju jajnu ćeliju koju sam kupila i nisam jedina. Mi plaćamo jako velike rate kredita, borimo se sa  finansijskim dugovima kako bismo isplaitili svoje vantjelesne oplodnje, dok nam i ministarstvo i Fond plasiraju priču da smo mi najnapredniji u regionu i da smo prvi uveli neke usluge a od toga nema ništa“, kaže Kuzmanovićeva.
Za sada nema ništa ni od formiranja Centara za vantjelesnu oplodnju iako su sredinom 2018. godine iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uvjeravali da je sve spremno. Od tada pa do danas nije urađeno ništa a izostao je i odgovor na naša pitanja da li će i kada najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj dobiti ovaj centar.
Bn
CATEGORIES
Share This