Bolnica u Doboju i dalje nabavlja tehnički kiseonik od TGP-a!

Bolnica u Doboju i dalje nabavlja tehnički kiseonik od TGP-a!

Bolnica u Doboju prije samo četiri dana je potpisala ugovor o nabavci kiseonika za potrebe liječenja pacijenata od firme koja nema dozvolu za proizvodnju ili promet medicinskog kiseonika.

Nakon što je otkriveno da su sve bolnice u Republici Srpskoj, te neke u FBiH kupovale medicinski kiseonik od firmi koje mogu isporučivati samo tehnički kiseonik i koje nisu upisane u registar proizvođača lijekova, što je obaveza za sve one koji se bave ovim poslom, bolnica u Doboju je nastavila sa istom praksom.

Prije samo četiri dana, odnosno 4. oktobra JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku kiseonika.

Cijena ove nabavke iznosi preko 450.000 KM, a dobavljač je firma “Tehnogas-Kakmuž” iz Petrova koja prodaje isti onaj kiseonik zbog kojeg je zabranjen rad “TGT Tehnogasu” iz Laktaša, čiji je direktor Stanislav Čađo i koja je medicinskim kiseonikom snabdijevala Univerzitetski klinički centar u Banjaluci.

Inače, “Tehnogas – Kakmuž” je isto kao i “TGT Tehnogas” dio grupacije italijanske kompanije “Sol group” koja je jedan od vodećih proizvođača kiseonika u Evropi. Što znači, da ove dvije firme uvoze isti kiseonik u BiH i prodaju ga bolnicama u RS. S tim, da je samo jednoj firmi zabranjen promet nakon izbijanja afere “Kiseonik”, dok druga, sudeći prema odluci bolnice Doboj nesmetano nastavlja ne nelegalan način da isporučuje kiseonik.

“Tehnogas – Kakmuž” isporučuje bolnici u Doboju već godinama medicinski kiseonik, a samo u 2021. godini su od ove bolnice zaradili preko 1,5 miliona KM.

Podsjećamo, afera “Kiseonik” je pokrenuta nakon što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznio podatke kojima tvrdi da se na UKC RS nelegalno nabavlja medicinski kiseonik od “TGT Tehnogas”. Nakon nekoliko dana Agencija za lijekove je zabranila rad ovoj firmi, a direktor Agencije je u nekoliko navrata izjavio da je u RS isporučivan tehnički, a ne medicinski kiseonik i da ovo nije afera nego zločin.

Ostaje pitanje zašto niko, osim na UKC, nije reagovao i u slučaju nabavki kiseonika u drugim bolnicama u RS i kako je moguće da se nakon svega nabavlja medicinski kiseonik od firmi koje nemaju dozvolu za prodaju i proizvodnju istog.

6yka.com

CATEGORIES
Share This