Bivši poslanik Narodne skupštine Srpske i osnivač SDS na Sokocu

Bivši poslanik Narodne skupštine Srpske i osnivač SDS na Sokocu

Jedan od osnivača SDS na Sokocu i bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Tupajić preminuo je danas na Sokocu u 67. godini.

Sjednica Skupštine opštine Sokolac, koja je bila zakazana za sutra, odgođena je zbog Dana žalosti i sahrane koja će se obaviti sutra u 13.00 časova na porodičnom gorblju u Knežini.

Tupajić je bio jedan od osnivača SAO Romanije i Republike Srpske, a obavljao je brojne funkcije kako u Sokocu, gdje je bio predsjednik Skupštine opštine od 1991. do 1997. godine, tako i u institucijama Srpske.

Mandat narodnog poslanika birači su mu poklanjali za pet skupštinskih saziva u periodu od 1996. do 2004. godine.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske bio je predsjednik poslaničkog kluba SDS-a i jedan od prvih poslanika sa područja Sokoca.

Za vrijeme rata bio je predsjednik opštine Sokolac.

Godine 1996. izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i na tom mjestu je ostao do 2006. godine, kada ga je sa brojnim srpskim kadrovima smijenio visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun. Iste godine je otišao u penziju.

Dobitnik je Ordena Nemanjića drugog reda i Ordena časti sa zlatnim zracima, kojim su ga odlikovali nekadašnji predsjednici Republike Srpske Radovan Karadžić i Mirko Šarović.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je zajedno sa Tupajićem bio na listama i borio se u turobnim ratnim i poratnim godinama.

– Zajedno smo bili i na listama nepoželjnih, optuženih i prognanih. I kada se nismo slagali poštovali smo se i uvažavali – istakao je Bjelica.

On je dodao da je Tupajić posljednje dane provodio kao penzioner na Sokocu, radujući se uspjehu ove lokalne zajednice i Republike Srpske.

Tupajić će ostati u sjećanju svih saradnika i prijatelja kao požrtvovan čovjek i kao takav nezaobilazan u istoriji Sarajevsko-romanijske regije i Sokoca, objavljeno je na zvaničnoj stranici opštine Sokolac.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This