BiH radi na regulativi za zaštitu potrošača u elektronskoj trgovini

BiH radi na regulativi za zaštitu potrošača u elektronskoj trgovini

Nakon višemjesečnog rada usvojen je prijedlog Smjernica za zaštitu potrošača pri elektronskoj trgovini u Bosni i Hercegovini.

Na projektu “Doprinos udruženja potrošača u zaštiti prava potrošača u BiH u skladu s pravilima EU o e-trgovini” radile su u proteklom periodu nevladine organizacije UG ToPeeR iz Doboja i Udružnje DON iz Prijedora a finansiranje je obezbijedila Evropska unija.

Do radnog teksta smjernica koji je sačinio eksperski tim došlo se kroz javne konsultacije, debate i redovne sastanke radnih grupa udruženja, institucija i poslodavaca, odnosno e-trgovaca.

4Učestovalo je više od 100 učesnika – predstavnika svih nosilaca zaštite potrošača u Bosni i Hercegovini, ali i građana u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Smjernicama su obuhvaćeni svi nedostajući propisi i to ne samo u Zakonu o zaštiti potrošača već i drugih normativnih akata kojim se reguliše oblast e – trgovine.

U narednih mjesec dana od institucija se očekuju zvanična mišljenja i prijedlozi,realan normativni i vremenski okvir za konačno usvajanje Smjernica. Smjernice se odnose na državni, entitetski nivo i Distrikta Brčko.

Indikator.ba

CATEGORIES
Share This