Besplatni prenatalni testovi čekaju ugovor UKC s inostranom ustanovom

Besplatni prenatalni testovi čekaju ugovor UKC s inostranom ustanovom

Besplatni prenatalni testovi za trudnice u Srpskoj trebalo je da budu dostupni od 1. jula, međutim to se još nije desilo jer Univerzitetski klinički centar (UKC RS) nije potpisao ugovor s ustanovom u inostranstvu kojoj će se slati uzorci krvi, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Kako ističu, Fond je još ranije usvojio Program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2023. godinu.

– Mi smo usvojili program, definisali proceduru i zamišljeno je da bolnice šalju uzorak krvi trudnica u UKC RS i oni bi trebalo da taj uzorak šalju dalje u inostranstvo. Dakle, ostao je taj još jedan korak da UKC potpiše ugovor s ustanovom u inostranstvu kojoj će se slati uzorci krvi – navode iz Fonda.

Prema njihovim riječima, direktor UKC RS Vlado Đajić najavio je da bi to trebalo da bude početkom jula.

– UKC RS treba da završi svoj dio obaveza, kako je i predviđeno programom, i čim se taj uslov ispuni FZO RS je spreman da počne da finansira ovo pravo – navode iz Fonda, dodajući da je programom predviđeno da pravo na ovaj test imaju sve trudnice.

– Kako je predviđeno, pravo na ovaj test imaće sve trudnice bez obzira na godine (izuzev kod onih trudnica kod kojih ovaj test nije izvodiv) na prijedlog ginekologa kod koga je žena registrovana (dakle, referentna zdravstvena ustanova, odnosno ustanova koja ima potpisan ugovor sa FZO RS). S uputnicom ginekologa žena odlazi u nadležnu bolnicu da joj uzmu uzorak krvi koji će bolnica poslati UKC RS, a UKC RS bi taj uzorak trebalo da pošalje na analiziranje u zdravstvenu ustanovu sa kojom sklopi ugovor – navode iz Fonda.

Kako ističu, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS predviđeno je da FZO RS finansira ovo pravo, a ne da se refundira, kada se donese sve što je potrebno, što znači da primjena prava počinje onog momenta kad i UKC RS potpiše ugovor te nije predviđena refundacija.

Trudnice u Srpskoj koje čekaju da se ovaj program konačno počne primjenjivati su ogorčene jer kažu da ova procedura predugo traje.

– Dugo čekamo da se ova odluka počne primjenjivati, dosta trudnica je samostalno uradilo prenatalne testove te neće imati pravo na refundaciju – kazala je jedna trudnica iz Banjaluke za “Nezavisne”, dodajući da je trenutna cijena ovog testa od 1.200 do 1.500 KM.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u septembru prošle godine Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim je, između ostalog, omogućeno pravo trudnicama kod kojih postoje medicinske indikacije na neinvazivni prenatalni test.

Povodom ove teme poslali smo pitanja UKC RS, međutim odgovor juče nismo dobili.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This