„Batagon“ nema para za otkup svih potraživanja Srpske

BANJALUKA – „Batagon International“ tražio je od Vlade Republike Srpske da mu dozvoli da kupi potraživanje samo jedne institucije Srpske od Fabrike glinice (FG) „Birač“, odnosno da tek u kasnijem periodu parcijalno kupuje i ostala potraživanja, što je suprotno sklopljenim ugovorima, saznaje portal CAPITAL.

„Batagon“ je očito iz finansijskih razloga promijenio plan preuzimanja FG „Birač“ i sada pokušava da se izvuče iz ugovorenih obaveza, a da ostane „u igri“.

„Batagon“ je zahtjev Vladi ispostavio prije nekoliko dana, ali je isti odbijen.

„Stav Vlade RS je da se na taj način ne mogu prodati potraživanja jer je memorandumom koji je donesen definisano da se proda sve u paketu“, rekao je izvor CAPITAL-a iz Vlade.

Iako „Batagon“ nije ispoštovao ugovor i nije uplatio 43 miliona KM za otkup potraživanja Srpske od FG „Birač“, institucije RS još nisu raskinule ugovore sklopljene s tom firmom iz Švajcarske.

Iz „Batagona“ su ranije nekoliko puta obećali da će na pitanja CAPITAL-a, koja se, između ostalog, odnose i na otkup potraživanja, odgovoriti do kraja juna, što se nije desilo.

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su u martu sa „Batagonom“ ugovore o prodaji ukupno 43 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarska kompanija trebala je u roku od mjesec da uplati Srpskoj taj iznos.

Ugovor sa „Batagonom“ nije raskinut, iako je švajcarska kompanija uplatila pa obustavila uplatu novca.

„Batagon“ se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini, a pored toga krajem februara ove godine je postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke.

(CAPITAL: Svjetlana Šurlan)

CATEGORIES
TAGS
Share This